Castratie Hond

De leeftijd waarop uw hond gecastreerd kan worden is vanaf 6-8 maanden. Waarom u uw hond gecastreerd wilt hebben, kan meerdere redenen hebben. Een van de meest voorkomende redenen is ongewenst gedrag, maar helpt castratie hierbij eigenlijk wel? Hieronder zullen we uitleggen wat de voor- en nadelen van castratie zijn. 

Bij castratie wordt er een klein sneetje voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Het duurt ongeveer 6-8 weken voordat de geslachtshormonen helemaal uit het lichaam zijn en uw hond onvruchtbaar is.  

Daar waar bij teefjes geadviseerd wordt om zo vroeg mogelijk te steriliseren ter voorkoming van bepaalde gezondheidsproblemen op latere leeftijd, is er voor castratie van reuen op jonge leeftijd geen medische reden. Op latere leeftijd kan het vanwege gezondheidsproblemen juist wél geïndiceerd zijn.  

Voordelen castratie

Onvruchtbaarheid

6-8 Weken na castratie zullen de geslachtshormonen niet meer aanwezig zijn in het lichaam van de reu en zal hij dus niet meer voor nageslacht kunnen zorgen.

Voorhuidontsteking

Reuen die gecastreerd zijn, zullen over het algemeen ook minder last hebben van een voorhuidontsteking. Hierbij kunnen ze groene of gele druppels vocht uit hun voorhuid verliezen en veel likken aan kun voorhuid/penis.

Gedrag

Sommige honden kunnen erg last hebben van hun hormonen en daardoor ongewenst gedrag vertonen. Ze kunnen zo van slag zijn door een loops teefje in de buurt dat ze het liefst naar haar toe willen (kans op weglopen), veel kunnen kwijlen, onrustig zijn, moeilijk te bereiken en soms zelfs niet meer willen eten. Door de geslachtshormonen weg te halen kan dit gedrag verminderen. 

Vaak wordt gedacht dat rijgedrag ook afneemt na castratie, dit is echter een fabel. Rijgedrag op mensen en andere honden (tenzij je een reu hebt en het een loops teefje betreft), wordt veroorzaakt als reactie op stress. Het is hierbij belangrijk om de oorzaak van de stress te achterhalen en hiermee aan de slag te gaan. 

Nadelen castratie

Overgewicht

Na castratie kan de stofwisseling van uw hond veranderen. Hierdoor kunnen honden die dezelfde hoeveelheid voer als voor de castratie krijgen, aankomen in gewicht. Aangezien overgewicht, net als bij de mens, gevolgen heeft voor hart en bloedvaten, bloeddruk en onder andere de gewrichten, moet dat voorkomen zien te worden. Het is dus belangrijk om het gewicht van uw hond in de gaten te houden en maatregelen te nemen, indien blijkt dat uw hond toch in gewicht gaat toenemen. Voor vragen betrekkende voeding en overgewicht kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Verergeren ongewenst gedrag

Bij sommige honden (met name honden waarbij het ongewenste gedrag ontstaat uit angst) kan castratie ervoor zorgen dat het gedrag juist verergerd door verandering in zijn hormonen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gedrag richting andere honden (spanning, uitvallen, blaffen, grommen, agressie) maar ook uitvallen naar mensen en/of auto's.

Vachtverandering

Door castratie kan het soms zijn dat de vacht van uw hond veranderd. Dit zien we met name bij bepaalde rassen met een langharige dubbele vacht. De vacht kan ook doffer en pluiziger worden.

fotos site

Chemische castratie

Bij chemische castratie wordt er een klein implantaat onder de huid van de hond in gebracht. Dit implantaat zorgt ervoor dat de hormoonproductie van het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt geremd en bootst hierbij een chirurgische castratie na. Het voordeel van chemische castratie is dat het omkeerbaar is. Hierdoor is dit middel o.a. uitermate geschikt om erachter te komen of castratie zinvol is indien uw hond ongewenst ‘reuengedrag’ vertoont. 

Zie verdere informatie onder het kopje ‘Chemische castratie’.  

Per hond kan het advies om te castreren verschillend zijn. Graag bespreken we samen met u wat voor uw hond het beste is. 



Tekst geschreven door Nicolette v/d Ven.