Castratie Hond

Castratie kan vanaf 6-8 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven pijnstillers mee voor de dagen na de operatie. Door de kleine snede en de onderhuidse hechtingen is een kap meestal niet nodig. Na 10 dagen wordt de wond door ons gecontroleerd.

Voor u uw hond laat castreren is het verstandig een afweging te maken van de voor en nadelen van castratie. We zetten ze voor u op een rij.

Beter voor de gezondheid?

Daar waar bij teefjes in verband met de gezondheid geadviseerd wordt voor de eerste loopsheid te steriliseren, is er medisch gezien geen reden om een hond te castreren. Bij het op jonge leeftijd castreren kan de kans op kwaadaardige tumoren van bijvoorbeeld de prostaat licht toenemen. Op latere leeftijd castreren kan om medische redenen juist wél geindiceerd zijn. Denk hierbij aan prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren aan de anus waarbij castratie noodzakelijk is voor de behandeling.


Voordelen castratie

Meer rust

Sommige honden kunnen erg last hebben en onrustig worden van hun hormonen. Ze willen soms zelfs niet meer eten en gaan kwijlen als ze een loopse teef ruiken. Zonder deze opspelende hormonen kan uw hond een aangenamer huisdier worden. Minder weglopen en geen ongewenste serenades meer. De gecastreerde reu produceert minder pussige uitvloeiing uit de penis en heeft minder neiging in en om het huis een territorium af te bakenen.

Niet meer vruchtbaar

Een voordeel van castratie is dat uw hond niet meer vruchtbaar is. Komt uw hond veel in aanraking met niet gesteriliseerde teven? Dan kan castratie er voor zorgen dat er niet zomaar ongelukjes ontstaan

Nadelen castratie

Overgewicht

Sommige honden kunnen wat aankomen na sterilisatie of castratie. Na de ingreep wordt de stofwisseling vertraagd. Honden die na de operatie hetzelfde blijven eten houden meer energie over, wat kan worden opgeslagen als vet. Dit betekent dat een hond na sterilisatie of castratie gewoonweg minder voer of een voeder met een lager energiegehalte nodig heeft. Dagelijks 15% minder voeren dan u gewend was is voldoende om uw hond op gewicht te houden.

Operatie risico

Castratie is een standaardingreep die onder algehele narcose plaatsvindt. Uw hond wordt daarom voor de operatie altijd grondig gecontroleerd op gezondheid. Enkel gezonde dieren worden geopereerd. Er worden moderne en veilige middelen gebruikt voor zowel de injectie narcose als de gasnarcose. Daarnaast is altijd een operatie assistente aanwezig die de lichaamsfucnties van de hond gedurdende de operatie monitort. Al met al maakt dit de kans op complicaties tijdens de castratie zeer klein.


Verergeren probleemgedrag

Bij sommige honden (met name honden waarbij het ongewenste gedrag ontstaat uit angst) kan castratie ervoor zorgen dat het probleemgedrag juist verergerd door verandering in zijn hormonen. Wilt u weten of castratie u en uw hond kan helpen? Overleg dan met een deskundige over de situatie met uw hond. Zo kan een plan op maat gemaakt worden voor uw hond.

Nazorg castratie hond


Uw hond is bij ons geopereerd. Hier volgen een aantal adviezen voor de eerste paar dagen. Heeft u toch nog vragen dan mag u natuurlijk altijd bellen.

Uitlaten: De dag dat u uw hond ophaalt, kan hij nog wat suf zijn van de anesthesie. hierdoor kan zijn reactie vertraagd zijn. Laat hem daarom de eerste uren even kort uit, maak geen lange wandelingen. Na de operatie adviseren wij u uw hond de eerste 10 dagen  aangelijnd uit te laten.

Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen.

Vruchtbaarheid: Een reu is na castratie nog 6-8 weken vruchtbaar.

Eten en drinken: De hond mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken. Het geeft niet als  uw hond de dag van de operatie nog niet wil eten. Het kan namelijk zijn dat uw hond nog wat misselijk is van de narcose. De volgende dag moet ze wel weer gaan eten. Het kan zijn dat uw hond wat in gewicht aankomt. Dit komt doordat de stofwisseling op een lager niveau is komen te liggen. U kunt dit voorkomen door ongeveer 15-20% minder te voeren dan voorheen.

De wond en hechtingen: De hechtingen lossen vanzelf op en dit duurt ongeveer een maand. De wond wordt onderhuids gehecht zodat zo min mogelijk hechtmateriaal aan de buitenkant zichtbaar is. Hierdoor geneest de wond mooier en heeft uw dier minder de neiging de hechtingen eruit te likken. Uw hond mag de wond schoonlikken, maar ze mag er niet continue aan knagen of bijten. In dat geval kunt u een kraag ophalen of uw hond een T-shirt aantrekken. U hoeft niets aan de wond te doen, juist door zalf op de wond te smeren, wordt de drang om dit er af te likken groter. Als de huid rondom de wond erg geïrriteerd is (door  het scheren en wassen) kunt  u daar wat vette zalf zoals purol of vaseline opsmeren.

Controle: We willen na 10 dagen graag de wond controleren om te zien of alles goed is gegaan. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Wanneer u ons moet bellen:
Zodra u denkt dat er iets niet goed gaat of u het niet vertrouwt.
Bij bloedverlies.
Als uw hond voortdurend aan de wond zit.
Bij herhaaldelijk braken.
Niet willen drinken.
Bij algeheel ziek zijn.

Bij twijfel altijd bellen!