Castratie Kat

Katers kunnen worden gecastreerd vanaf een leeftijd van 6 maanden. Mochten ze gaan sproeien, dan raden wij aan om het zo snel mogelijk te laten doen. Dit maakt de kans klein dat het gedrag blijft.

Voordelen

Minder kans op sproeien

Sproeien verschilt van ‘gewoon’ plassen en is bedoeld om het territorium te markeren. Bij sproeien staat de kater met het achterwerk en de staart omhoog, en sproeit kleine hoeveelheden urine recht naar achteren. Meestal sproeien katers tegen verticale oppervlaktes zoals de deurpost of uw bankstel. Urine van niet-gecastreerde katers heeft een penetrante geur en deze laat zich moeilijk verwijderen. Gebruik nooit chloor of bleek, want dat stimuleert de kater om op dezelfde plek opnieuw te sproeien. Beter kunt u biotex, soda of azijn gebruiken.  

Door te castreren stopt het sproeigedrag veroorzaakt door hormonen. Echter het sproeigedrag kan ook veroorzaakt worden, door blaasproblemen of stress.  

Onvruchtbaarheid

Tijdens de castratie verwijderen we de testikels, deze produceren het mannelijk geslachtshormoon. Het duurt nog 6-8 weken voordat het hormoon helemaal uit het lichaam van de kat is. Houdt u hier rekening mee indien u niet-gesteriliseerde poezen in huis heeft.  

Door de castratie wordt ongewenste voorplanting dus voorkomen.  

Gedrag

Door castratie worden katers vaak wat huiselijker. Ze gaan minder ver van huis, doen niet mee aan de nachtelijke gezangen en raken minder vaak verzeild in katergevechten.  Daarnaast zullen ze minder stank- en geluidsoverlast voor de buurt geven. Bovendien worden ongewenste nestjes bij buurpoezen voorkomen.

Nadelen

Gevoeliger voor overgewicht

Na castratie verandert de stofwisseling van de kat. Hierdoor kunnen ze, met dezelfde hoeveelheid voer als voor de castratie, aanmerkelijk dikker worden. Aangezien overgewicht, net als bij mensen, gevolgen heeft voor hart en de bloedvaten, bloeddruk, gewrichten etc moet dat voorkomen zien te worden. Het is dus belangrijk om het gewicht van uw kat in de gaten te houden en maatregelen te nemen indien blijkt dat uw kat toch in gewicht gaat toenemen. Voor vragen betrekkende voeding en overgewicht kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Aangezien de nadelen niet opwegen tegen de voordelen, adviseren we u om uw kater te castreren.  
Tekst geschreven door Nicolette v/d Ven