Castratie Kat

Katers kunnen worden gecastreerd vanaf een leeftijd van 8 maanden. Mochten ze gaan sproeien, dan raden wij aan het zo snel mogelijk te laten doen. Dit maakt de kans klein dat het gedrag blijft. Een kater is na castratie nog 6-8 weken vruchtbaar! Hou hier dus rekening mee als u thuis nog een poes heeft.

Sproeien verschilt van ‘gewoon’ plassen en is bedoeld om het territorium te markeren. Bij sproeien staat de kater met het achterwerk en de staart omhoog en sproeit kleine hoeveelheden urine recht naar achteren, meestal tegen een verticaal oppervlak zoals de deurpost of uw bankstel. Urine van ongecastreerde katers heeft een penetrante geur en deze laat zich moeilijk verwijderen. Gebruik nooit chloor of bleek, want dat stimuleert de kater om op dezelfde plek opnieuw te sproeien. Overigens kunnen ook vrouwtjes sproeien!

Een tweede voordeel van castratie is dat gecastreerde katers vaak wat huiselijker zijn. Ze gaan minder ver van huis, doen niet mee aan de nachtelijke gezangen en raken minder vaak verzeild in katergevechten, die heel hevig kunnen zijn. In een stedelijke omgeving getuigt het bovendien van goed ‘buurschap’ als u uw kater laat castreren en daarmee stank- en geluidsoverlast voor uw buren voorkomt. Bovendien wordt ongewenst voortplanten voorkomen.


Nazorg castratie kat 

button contactUw kat is bij ons gecastreerd. Hier volgen een aantal adviezen voor de eerste paar dagen. Heeft u toch nog vragen dan mag u natuurlijk altijd bellen.

Eten en drinken: Uw kat mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken.

Het kan zijn dat uw kat misselijk is van de narcose, het geeft niet als hij diezelfde dag nog niet wil eten.  De volgende dag MOET hij wel weer gaan eten. Sommige katten kunnen wat aankomen na de castratie, dit is het gevolg van een lagere stofwisseling. Om te voorkomen dat uw kat dikker word kunt u ongeveer 15% minder gaan voeren dan voorheen.

De wond: De snede van de castratie wordt niet gehecht, de wondranden plakken vrijwel direct aan elkaar waardoor hechten niet nodig is. Uw kat mag de wond schoonlikken,  hij mag er niet continue aan knagen of bijten, in dat geval kunt u een kraag ophalen op de praktijk. U hoeft niks aan de wond te doen, juist door zalf op de we wond te smeren wordt de drang om dit er af te likken groter.

Naar buiten: De reactie van uw kat kan vertraagd zijn door de narcose. Daarom adviseren wij u om uw kat 2 dagen binnen te houden.

Controle: Uw kat hoeft niet op controle te komen. Soms lijkt het of de testikels na de castratie nog aanwezig zijn, de zwelling wordt in dat geval veroorzaakt door wat wondvocht wat in de balzak is gelopen. Dit trekt vanzelf weg. Let er op dat uw kat blijft eten en drinken. Bij twijfel altijd bellen!

Hormonen en vruchtbaarheidOok al is uw kat gecastreerd en maakt hij geen zaadcellen en geslachtshormonen meer aan, het duurt nog een aantal weken voor deze het lichaam uit zijn. Houd er bovendien de eerste 6 weken rekening mee dat hij nog vruchtbaar kan zijn!