Castratie konijn, hoe doen we dat?


Op deze pagina krijgt u een kijkje bij de castratie van een konijn. Wat doen we eigenlijk tijdens een castratie? Hoe zorgen we ervoor dat uw konijn zo goed mogelijk ondersteund wordt tijdens de narcose? Hieronder ziet u een aantal foto's. Onder deze foto's staat de uitleg hiervoor.

Wist u dat konijnen voor de operatie niet nuchter hoeven te zijn? Het is juist belangrijk dat ze tot kort voor de operatie kunnen eten. Zo blijft hun maagdarmkanaal zo lang mogelijk actief.

overzicht

De castratie van een mannetjeskonijn (rammelaar): Flappie!

1: Hier ligt Flappie onder narcose. In zijn bek hebben wij een speciale tube voor konijnen aangebracht, dit het een 'V-gel'. Mocht FLappie stoppen met ademen dan kan hij hiermee beademd worden.
Het clipje op zijn oor is een pulsoxi-meter: hierdoor zien we de pols en het zuurstofpercentage in het bloed. Misschien kent u dit ook wel van de zorg bij mensen; in ziekenhuizen wordt dit apparaatje vaak op een vingertop aangebracht. Met de pulsoxi-meter kunnen onze speciaal opgeleide assistentes Flappie nauwlettend in de gaten houden gedurende de gehele operatie.

2: Hier is het operatiegebied geschoren en schoongemaakt, de gelige kleur rondom komt door betadine; een jodium oplossing waar het operatiegebied mee wordt gewassen. Na het wassen komt er nog een steriele doek over Flappie te liggen om de haren om het operatie gebied te bedekken. Deze haren mogen natuurlijk niet in de wond komen!

3: Op deze foto is 1 bal/testikel blootgelegd, deze zit nog in een vlies: de 'tunica'. De testikels worden een voor een verwijderd en worden afgebonden met speciaal hechtdraad zodat er geen doorbloeding meer is.

4: De operatie is afgelopen: de hechtdraden om de wond te sluiten zitten ín de huid. Dit doen wij om te voorkomen dat Flappie er aan kan knagen.

5: Wakker worden gebeurt eerst in een klein uitslaap kooitje tussen de kruiken om lekker warm te blijven. Konijn hebben een hoge temperatuur van zichzelf maar die kan door een operatie snel dalen. Om deze reden houden wij gedurende de operatie maar ook tijdens het wakker worden goed de temperatuur in de gaten. Wordt de lichaamstemperatuur lager? Dan leggen wij een extra kruikje of kleedje erbij. Natuurlijk mag de temperatuur ook niet teveel stijgen!

6: Dit hopen we altijd snel te zien: interesse in voer! Eten is heel erg belangrijk voor de gezondheid van een konijn. Tijdens de operatie komen door de narcose de darmen stil te liggen. Het is belangrijk dat dit na de operatie zo snel mogelijk weer op gang komt. Wanneer Flappie wakker genoeg is, krijgt hij daarom meteen wat hooi tot zijn beschikking.

Soms hebben konijnen na de operatie nog niet zoveel trek om te eten. Als een konijn niet vlug uit zichzelf gaat eten, gaan we door ze te voeren zorgen dat er toch wat eten binnenkomt. Zo komt het maagdarmkanaal weer op gang en zullen ze ook weer meer trek in eten krijgen.


Pas als Flappie helemaal goed wakker is en zelf eet mag hij weer mee naar huis. Eenmaal thuis is het belangrijk om de wond dagelijks te controleren en om daarnaast in de gaten te houden of hij goed blijft eten. Wist u dat mannelijke konijnen na de castratie nog 2-3 weken vruchtbaar kunnen zijn? Het is daarom belangrijk ze tot die tijd nog gescheiden van vrouwtjes (voedsters) te houden!