Chippen van honden is verplicht

Alle hondenpups moeten verplicht worden gechipt. Deze maatregel is per 1 april 2013 ingegaan. De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel van staatssecretaris Bleker om misstanden in de fokkerij en handel met honden tegen te gaan en het welzijn van honden te verbeteren. 


Wanneer chippen?
Pups moeten voor 7 weken leeftijd gechipt te zijn. Dit hoort dus te gebeuren bij de fokker. Binnen een week na het chippen, in ieder geval voordat de pup naar de nieuwe eigenaar gaat, moet de pup geregistreerd staan op naam van de fokker. Daarnaast moeten ze een Europees Paspoort hebben (het paspoort wordt gekoppeld aan de chip van het dier). Indien u een pup koopt, moet de fokker de registratie binnen 2 weken beëindigen en moet u de chip binnen 14 dagen op uw naam laten registreren. 
Ook als u een hond uit het asiel haalt, of een hond die via een stichting uit het buitenland komt, moet het asiel c.q. de stichting de registratie binnen 14 dagen beëindigen en u de chip op uw naam laten registreren. 
Indien u zelf een dier uit het buitenland meeneemt, moet deze gechipt zijn. U moet zich laten registreren bij het RVO, waarbij u een UBN-nummer krijgt. Binnen 2 weken moet u uw dier laten registreren via de dierenarts (die dan het UBN-nummer nodig heeft). Ook krijgt u dan een Europees paspoort als uw dier dat nog niet heeft.

Indien u een hond koopt, let er dan goed op dat deze gechipt en geregistreerd is en in bezit is van een Europees paspoort! 

Hoe werkt het?
Een chip ziet eruit als een kleine rijstkorrel en weegt minder dan 0.5 gram. Met behulp van een speciale injectienaald wordt de chip onder de huid van uw dier gebracht. De chip wordt tussen de schouderbladen of aan de linkerkant van de nek/het schouderblad ingebracht. Met behulp van een speciaal afleesapparaat (chipreader) kan de chip worden uitgelezen.

Elektronische identificatie bestaat uit 3 onderdelen:
  1. de chip (transponder)
  2. een afleesapparaat (reader)
  3. koppeling tussen het nummer en de gegevens van het dier en zijn eigenaar in een databank (registratie)

De chip

lucifer transponderDe zogenoemde  ‘chip' is een buisje van onbreekbaar materiaal (BioTec) waarin de chip zich bevindt. Op de chip is het wereldwijd unieke nummer van het dier vastgelegd. De chip wordt door middel van een injectiepen geïmplanteerd. Dit is niet meer dan een "prikje", dat bovendien slechts eenmaal in het hele leven behoeft te worden toegediend. Na het inbrengen merkt het huisdier niet dat hij of zij een chip draagt.

Het afleesapparaat
Om een in een dier aangebrachte chip te kunnen aflezen is een speciaal afleesapparaat nodig. Zo'n afleesapparaat stuurt als het ware een berichtje naar de chip, die daardoor wordt geactiveerd en een antwoord terugstuurt. Dat antwoord bestaat uit een nummer dat op het afleesapparaat zichtbaar wordt. Elke dierenambulance en dierenartsenpraktijk heeft een chipreader en kan dus de chip uitlezen bij een gevonden dier.

Updaten
Wanneer u verhuist, een nieuw nummer krijgt of een dier van eigenaar wisselt, is het belangrijk om de registratiegegevens te updaten. Het updaten kan worden gedaan bij de databank waar uw dier geregistreerd is. Weet u niet waar uw dier geregistreerd is of wilt u checken of de gegevens nog kloppen? Op chipnummer.nl kunt u de gegevens controleren.