Hoewel 90% van de koeien en ruim 20% van de vaarzen nog drooggezet zou mogen worden met antibiotica, gebeurt dit landelijk maar bij 50% van de koeien. In onze praktijk ligt dat nog veel lager: een krappe 30% van de koeien wordt met antibiotica drooggezet. Lijkt een fantastische prestatie, toch?
Toch is het uitkijken. We denken dat we mogelijk te voorzichtig zijn met antibiotica gebruik in ons droogzetbeleid. Dit verhoogt de kans op uiergezondheidsproblemen juist en werkt dus averechts.
Moeten we dan juist meer antibiotica gaan gebruiken?
Als het aan ons ligt niet! We zijn er trots op dat onze praktijk sterk bijdraagt aan het landelijk reduceren van antibiotica gebruik. Gelukkig zijn er ook nog genoeg andere manieren om de uiergezondheid te verbeteren en de sleutel daarbij is voorkómen dat het uier geïnfecteerd raakt. Lees hier meer: https://dkbo.nl/Veilig_droogzetten
Sinds 1 januari 2014 is de nieuwe richtlijn droogzetten van kracht. Hoewel de weerstand in eerste instantie groot was – er werd gevreesd voor veel meer klinische mastitis, oftewel vlokjes in de melk – zijn de resultaten goed te noemen. Het aantal mastitis gevallen in Nederland is, gemiddeld genomen, niet gestegen. Wel heeft er een forse reductie plaatsgevonden van het aantal koeien dat met een antibioticum wordt drooggezet.
Wat betekent de richtlijn droogzetten nu eigenlijk concreet voor u als veehouder? Kort gezegd komt het er op neer dat u een koe nooit met antibiotica mag droogzetten, behalve als:
Celgetal bepalingen zijn mogelijk op de praktijk. 's ochtends verse melk brengen = 's avonds uitslag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen. Bron foto: boerderij.nl