Veel geiten worden gehouden als hobby dieren, ze zijn nieuwsgierig en kunnen makkelijk mak gemaakt worden. Voor veel mensen met een stukje gras, zeker een lastig te maaien stuk, zijn geiten uitgelezen hobbydieren. Maar er komt ook nog wel wat bij kijken om ze goed te huisvesten, want één ding is zeker, ontsnappen kunnen ze ook goed.
Geiten zijn kuddedieren en leven daarom graag samen. Al vanaf twee geiten gaat dit goed, maar ook grotere groepen kan makkelijk uit, mits er niet meer dan maximaal één bok bij loopt. Met meerdere bokken bij elkaar kunnen gevechten ontstaan. Gecastreerde bokken kunnen wel goed in het koppel worden gehouden.
Geiten houden niet van regen en wind en hebben dus een binnenverblijf nodig, waar ze allemaal goed en rustig kunnen liggen. Bij voorkeur met twee ingangen, zodat een dominante geit de deur niet kan blokkeren voor de anderen. Daarnaast hebben ze een ruime weide nodig om te kunnen spelen en eten. Let goed op dat de omheining stevig en dicht is, want geiten zijn erg vindingrijk om een plekje te vinden waar ze kunnen ontsnappen. Omdat ze ook van klimmen houden kunnen ze op die manier ook nog wel eens ontsnappen, dus zet speeltoestellen weg van de heining. Spelen met (skippy)ballen of ander speelgoed doen ze ook graag en een borstel om aan te schuren is een must.
Geiten hebben naast ruwvoer zoals gras en hooi ook een
aanvulling in brok nodig. Neem hiervoor speciale geitenbrok, want deze is afgestemd
op de behoefte van geiten. Het geven van koeienbrok zorgt bijvoorbeeld voor een
koperstapeling in de lever waar geiten erg ziek van kunnen worden. Daarnaast
kunnen geiten ook makkelijk te dik worden, dus geef weinig of geen brood en
beperk de hoeveelheid fruit.
Geiten hebben naast goede voeding en een goede huisvesting ook verzorging nodig. Zo moeten regelmatig de klauwtjes worden bekapt, zodat de nagels niet te lang groeien. Dit voorkomt ook problemen met tussenklauwontsteking. Daarnaast kunnen jonge geitjes makkelijk ziek worden van een wormenbesmetting, zeker als ze een vaste weide hebben. Laat daarom na de geboorte regelmatig mest onderzoeken op wormeieren, zodat kan worden behandeld als dit nodig is. Jonge geiten kunnen ook andere ernstige ziektes oplopen, zoals tetanus of darminfecties waartegen kan worden gevaccineerd. U kunt met uw dierenarts overleggen welke vaccinaties verstandig zijn voor uw dieren. Zo zijn geiteneigenaren met een publieke functie verplicht om te vaccineren voor Q-koorts.
Kleine geitjes worden groot, en vanaf 4-5 maanden kunnen de eerste bokjes al vruchtbaar zijn, voor geitjes is dat vaak rond 7-8 maanden. Geiten zijn vruchtbaar in de periode van augustus tot januari, wanneer de dagen korten. Eens per 17-21 dagen is de geit rits, dan kan een succesvolle dekking plaatvinden. De geiten mekkeren soms en staan vaak met de staart te kwispelen. Als de dekking gelukt is draagt een geit ongeveer 145-152 dagen (vijf maanden). De dracht kan worden vastgesteld door middel van een echo. Geiten kunnen vaak makkelijk zelf lammen, maar als de bevalling niet vordert is dat een reden om de dierenarts om hulp te vragen.
Het houden van hobbyschapen is erg leuk, maar er kan ook veel op u afkomen. Wilt u graag eens met de dierenarts kijken naar de huisvesting, voeding of welke behandelingen nodig zijn, neem dan gerust contact op voor een bezoek en overleg.