Grasaren

In de zomermaanden staat het gras in bloei. Veel grassoorten produceren zaad aan een 'grasaar'. Deze grasaren hebben kleine weerhaakjes en zijn voorzien van een scherpe punt. Hierdoor kunnen ze in de vacht van uw hond of kat blijven hangen en ‘kruipen’ ze als het ware steeds verder. Terug gaat vaak niet meer vanwege de weerhaakjes. Dit kan problemen geven in de oren, de ogen, de keel of in de neus.

Verschijnselen bij problemen

Afhankelijk van de locatie van de grasaar kunt u de volgende verschijnselen waarnemen:

  • In het oor: de kat schudt veel met de kop en verdraagt aanraking van de oren slecht. De grasaar kan steeds dieper de gehoorgang in kruipen en uiteindelijk door het trommelvlies heen gaan;
  • In het oog: acuut knijpen met het oog, tranen en wrijven met de poot langs het oog;
  • In de neus: niezen, met het pootje de neus steeds wassen en op een later tijdstip neusuitvloeiing of snot;
  • In de keel: niezen, (loos) braken, kokhalzen.

Mocht u een van deze verschijnselen bij uw kat opmerken, neem dan contact met ons op. Hoe eerder de grasaar wordt opgemerkt, hoe kleiner de kans op (blijvende) schade en hoe korter het verwijderen duurt.

Voorkomen

 U kunt niet voorkomen dat uw kat problemen krijgt door een grasaar. Wel is ons advies uw dier regelmatig te controleren op grasaren in de vacht. Verwijder ze zodra u ze ziet. Mocht u verschijnselen opmerken die kunnen passen bij een vastgelopen grasaar, neemt u dan contact met ons op voor overleg.
gras aar

Grassprieten

Katten eten gras om gemakkelijker hun haarballen op te braken. Soms komt de grasspriet niet via de bek weer naar buiten, maar steekt hij de neusgang in. Door kleine weerhaakjes aan weerszijden van de grasspriet kan deze niet terug om ingeslikt te worden. De grasspriet irriteert enorm in de neus, wat leidt tot veel niezen en soms ontsteking. Als uw kat veel met het pootje naar de neus gaat om te poetsen, veel niest of neus uitvloeiing uit één neusgat vertoont, neem dan contact op met de praktijk. Op het filmpje links is te zien hoe lang sommige sprieten kunnen zijn!