Grasaren

In de zomermaanden staat het gras in bloei. Veel grassoorten produceren zaad aan een 'grasaar'. Deze grasaren hebben kleine weerhaakjes en zijn voorzien van een scherpe punt. Hierdoor kunnen ze in de vacht van uw hond of kat blijven hangen en ‘kruipen’ ze als het ware steeds verder. Terug gaat vaak niet meer vanwege de weerhaakjes. Dit kan problemen geven in de oren, de ogen, tussen de voetkussentjes, de keel of in de neus.

Verschijnselen bij problemen

Afhankelijk van de locatie van de grasaar kunt u de volgende verschijnselen waarnemen:

  • Tussen de voetkussentjes: de hond loopt kreupel en likt veel aan de poot. Als niet snel wordt ingegrepen kan de grasaar in de poot dringen en hogerop kruipen;
    In het oor
    : de hond schudt veel met de kop en verdraagt aanraking van de oren slecht. De grasaar kan steeds dieper de gehoorgang in kruipen en uiteindelijk door het trommelvlies heen gaan;
  • In het oog: acuut knijpen met het oog, tranen en wrijven met de poot langs het oog;
  • In de neus: niezen, met de poot steeds naar de neus slaan en op een later tijdstip neusuitvloeiing of snot;
  • In de keel: (loos) braken, kokhalzen.

Mocht u een van deze verschijnselen bij uw hond opmerken, neem dan contact met ons op. Hoe eerder de grasaar wordt opgemerkt, hoe kleiner de kans op (blijvende) schade en hoe korter het verwijderen duurt.

Voorkomen

Controleer uw dier regelmatig op grasaren na een wandeling. De grasaren blijven makkelijke in de vacht of tussen de tenen en voetkussentjes steken. Verwijder ze zodra u ze ziet. Mocht u verschijnselen opmerken die kunnen passen bij een vastgelopen grasaar, neemt u dan contact met ons op voor overleg.
gras aar

mcd

Video grasaar in de poot

Op de video links, van medisch centrum voor dieren, is te zien hoe ver een grasaar in de poot kan kruipen. Het vergt een ingrijpende operatie om de grasaar te verwijderen!