Gewrichtsproblemen

Door gewrichten is het mogelijk om te bewegen. Dit geldt voor ons mensen, maar ook voor de hond. Een gewricht bestaat uit 2 botten waartussen beweging mogelijk is. Om de krachten op het gewricht op de vangen, zijn de uiteinden van de botten beschermd met kraakbeen. In de gewrichtsholte bevindt zich een vloeistof, synovia, die ervoor zorgt dat de botten soepel langs elkaar heen kunnen bewegen.

Het gewricht wordt stabiel gehouden met behulp van gewrichtsbanden (ligamenten) die zich aan de buitenkant van het gewricht bevinden. Daarnaast helpen bijvoorbeeld ook de meniscus (onderdeel van de knie) en de slijmbeurzen mee voor de stabiliteit van het gewricht.

Als er iets mis gaat met een gewricht wordt de functie van het gewricht belemmerd. Dit kan grote gevolgen hebben voor de bewegingen van het dier.

Een aantal gewrichtsproblemen komen relatief vaak voor, deze worden hieronder beschreven.

Heupdysplasie

Door te veel speling in het gewricht (onvoldoende ontwikkelde gewrichtsbanden en bekkenspieren) bij pups, ontstaan er vervormingen van de heupkom (wordt ondiep) en de heupkop (wordt meer afgeplat in plaats van afgerond) en raakt het gewrichtskapsel uitgerekt.
De aanleg van teveel speling in het gewricht is deels erfelijk bepaald, maar wordt ook deels bepaald door andere factoren als voeding, beweging en overgewicht.
Doordat er teveel speling in het gewricht is ontstaan er beschadigingen welke ontstekingen en pijn geven.  Als de heupkom erg ondiep is, kan de heupkop er zelfs uitschieten (heupluxatie). Door de beschadigingen zal de hond snel artrose gaan ontwikkelen.
Risicorassen: oa Berner Sennen, Labrador, Duitse herder, Bouvier, Rottweiler, Bordeaux dog, Basset.
Afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de hond en de mate van Hd kan er worden besloten tot operatie of medicatie in combinatie met een bewegingsplan.


Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor 4 afwijkingen die in het ellebooggewricht kunnen voorkomen. Het kan zijn dat de gewrichtsvlakken niet goed op elkaar aansluiten (incongruentie), dat er een stukje kraakbeen los komt te liggen (osteochondrosis dissecans), of dat een stukje bot los komt te liggen (LPA en LPC).
Net als bij Hd is het ontwikkelen van ED deels erfelijk en deels door factoren als voeding, beweging en overgewicht bepaald.
Risicorassen: Duitse herder, Labrador en Golden retriever,  Bouvier, Border collie

Net als bij HD is de therapie chirurgie of een combinatie van bewegingsregime en medicatie.


Artrose

Oudere honden krijgen op den duur last van osteo-arthritis (arthrose). Hierdoor ontstaan er ontstekingen in het oppervlakte van gewrichten. Dit leidt ertoe dat de gewrichten verstijven en dat bewegen pijnlijk wordt. Hoewel arthrose vooral voorkomt bij de middelgrote en grote rassen, kunnen ook kleine rassen hier last van krijgen. Het arthroseproces verloopt geleidelijk en een hond zal niet snel laten zien dat hij pijn heeft. Zo kan het gebeuren dat het de eigenaar vaak niet opvalt en het bestempeld wordt als ouderdom.

Een hond met arthrose zal moeilijker kunnen opstaan en/of gaan liggen, niet meer willen (op)springen, minder zin hebben in spelen/lopen/rennen, pijn hebben bij optillen, chagrijnig zijn, etc.

Arthrose is helaas niet te genezen. Wel is het mogelijk om het ontstekingsproces zoveel mogelijk te vertragen en te pijn te verminderen/te verhelpen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp goede medicatie, voeding, een aangepast bewegingsschema en/of fysiotherapie. Ook het juiste gewicht is zeer belangrijk en indien nodig moet de hond dus afvallen.


Voorkomen

  • Wees bewust wat voor voer u uw pup geeft. Zeker pups van grote honden moeten op een goed voer worden gezet om te voorkomen dat ze te snel groeien en daardoor groeipijnen en/of gewrichtsklachten krijgen.
  • Het is belangrijk dat de voeding ook de juiste verhoudingen Calcium en Fosfor heeft. Dit mag niet te weinig zijn, maar ook zeker niet te veel.
  • Voor honden bekend met gewrichtsproblemen bestaan er diverse diëten. Deze diëten zorgen door hun samenstelling er voor dat de gewrichten zoveel mogelijk worden ondersteund.
  • Rechtlijnige beweging en zwemmen zijn weinig belastend voor de gewrichten. Korte snelle bewegingen en draaiingen zijn erg belastend voor de gewrichten en zeker bij risicorassen moet dat zoveel mogelijk worden voorkomen
  • Lopen naast de fiets is een goede manier om de spieren rondom het gewricht te versterken. Wel moet hierbij niet te jong worden begonnen, omdat het dan nog te belastend is voor de gewrichten in de groei. Bij het fietsen is het belangrijk dat de hond loopt (stap) of draaft. Hard rennen (galopperen) is niet goed voor de gewrichten.
  • Als vuistregel kan worden genomen dat men kan beginnen met het trainen van de spieren  vanaf een leeftijd van 4-6 maanden bij een eindgewicht van 15-90 kg.
  • Voorkom traplopen en springen zoveel mogelijk
  • Als uw hond bekend is met gewrichtsproblemen of  heeft u een pup van een risicoras, zorg dan voor een ruwe ondergrond. Op een gladde ondergrond kunnen ze snel uitglijden met alle mogelijke gevolgen van dien.
  • Voorkom overgewicht!




Voeding

Er is speciale voeding ter ondersteuning van de gewrichten. In dit voer zitten extra vitamines, mineralen en supplementen ter ondersteuning van de gewrichten. Hierdoor wordt bewegen vaak makkelijker. De volgende voeders zijn bij ons verkrijgbaar:

  • Sanimed anti-osteoarthritis: ter ondersteunig van gewrichten
  • Hill’s J/D: ter ondersteunig van gewrichten
  • Hill’s J/D Reduced calorie: te ondersteuning van gewrichten voor honden die gevoelig zijn voor overgewicht.
  • Hill’s Metabolic+mobility: ter ondersteuning van gewrichten voor honden met overgewicht.
Neem voor meer informatie over voeding als ondersteuning voor gewrichten contact op met de praktijk.



button contact