Hoe werkt een vaccinatie?

Een deel van ons werk als dierenarts betreft het voorkomen van ziektes en tegenwoordig ook het proberen ziektes uit ons land te verdrijven. Dit kan op verschillende manieren zoals met; hygiëne maatregelen, voorkomen van insleep of dieren beschermen tegen een ziekte d.m.v. een vaccinatie. Over dat laatste hier wat meer informatie, want wat doet een vaccin nu precies?

Wat doet een vaccinatie in het lichaam?

Een vaccin bevat stukjes van de ziektekiem waar we het dier tegen willen beschermen, dit kunnen levende stukjes zijn maar dan verzwakt, of dode stukjes. We willen bereiken dat het lichaam de ziektekiem gaat bestrijden maar zo min mogelijk dat de kiem ook echt ziekte veroorzaakt. Het lichaam herkent het vaccin niet als een bekende maar als indringer (lichaamsvreemd) en dat zorgt dat een immuunreactie ontstaat. Met deze reactie gaat het lichaam afweercellen maken die de indringer kunnen vangen en verwijderen, dit gaat vaak gepaard met een lichte temperatuurstijging of een dagje minder fit zijn. Zeer vergelijkbaar met de vaccinaties die kinderen krijgen of de griepprik die oudere mensen krijgen, bij hen zie je ook vaak lichte verschijnselen van de ziekte waar je tegen vaccineert. Hoewel een te heftige reactie niet wenselijk is, is het onmogelijk helemaal zonder verschijnselen de juiste afweerreactie te krijgen.


Bijwerkingen

De kans op ernstige bijwerkingen is ook de reden dat zieke of verzwakte dieren niet geënt worden. Bij deze dieren is de reactie vaak heftiger en zij zullen er ook langer last van hebben. Andere redenen voor een te heftige reactie op een vaccin kunnen alle redenen voor een verminderde weerstand zijn zoals: hittestress, onbalans in de voeding, missen van bepaalde sporenelementen / mineralen of het hoogdrachtig zijn van een dier.

Meld klachten na een vaccinatie altijd bij de dierenarts zodat deze klachten gemeld kunnen worden bij de medicijnleverancier en bij de bijwerkingen databank.

Herhaling

Bij sommige vaccins is het nodig een herhaling te geven, ook wel een booster genoemd. Dit is om er voor te zorgen dat het lichaam ook een herinnering maakt van de desbetreffende ziektekiem, zodat bij een volgende keer dat deze ziektekiem binnendringt het lichaam een snelle afweer reactie kan geven. Daarom geeft de dierenarts altijd aan op welke termijn de volgende enting plaats moet vinden.