Over het hok

Konijnen zijn echte groepsdieren. We adviseren daarom ook om altijd twee konijntjes te houden. Meer advies over wat de beste combinatie is? Dit kunt u vinden op onze pagina over koppelen.

De grootte van het hok binnen of buiten hangt natuurlijk af van het formaat konijn. Een dwergkonijn heeft minder ruimte nodig dan een Vlaamse Reus. Bij voorkeur kan het konijn recht op zijn achterpoten staan en vrij bewegen. Een hok moet groot genoeg zijn om 3 tot 4 goede sprongen vooruit te kunnen maken. Een konijn moet in een ren ook echt kunnen rennen. De maten verschillen ook voor konijnen die beperkte mogelijkheid hebben tot een ren of onbeperkte toegang tot een ren. Op deze pagina van het LICG (landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren) vindt u uitgebreide informatie over de juiste afmetingen.

Buiten of binnen

Konijnen kunnen binnen of buiten worden gehouden. Konijnen vinden temperatuurswisselingen niet fijn. Haal een buitenkonijn in de winter niet naar binnen. Het temperatuurverschil is dan te groot. Als u uw konijnen buiten wilt gaan huisvesten adviseren we om hier mee te beginnen als de temperatuur op zijn laagst rond de 15⁰C is. Konijnen die altijd buiten leven kunnen ook in de winter buiten blijven, mits er voldoende bodembedekking is en er een goed schuilhok is.

Buiten

Als u konijnen buiten wilt houden is het belangrijk dat het buitenhok een ruime ren heeft voor voldoende bewegingsruimte. Een deel van het hok moet zijn afgesloten voor water en wind en als nachthok of schuilplek kunnen dienen. Ook is het belangrijk dat in de zomer het buitenhok in de schaduw staat.

Zorg ervoor dat uw konijnen altijd vrij de ren in kunnen. De ondergrond van een ren kan bestaan uit tegels, zand of gras. Let hier bij wel op dat het konijn zich geen weg naar de vrije wereld kan graven! Het is aan te raden op de bovenkant van de ren een bescherming te doen van bijvoorbeeld gaas. Zo krijgen vogels, katten en andere dieren geen kans om erin te komen.


Binnen

Als de konijnen binnen worden gehouden is (behalve als hij/zij altijd los loopt) een groot hok nodig! We adviseren om de konijnen een paar uur per dag los te laten lopen. Let hierbij wel op of uw huis “konijnproof” is; scherm kabels af en zorg dat ze niet bij planten kunnen. Een alternatief is een hok met hieraan vast een ren. Zo kunnen ze vanuit hun hok altijd de ren in. Het is bij een binnenhok belangrijk dat deze niet op de tocht, recht in de zon of te dicht bij een verwarmingsbron staat.


Inrichting hok

Bodembedekking

Geschikte bodembedekkingen voor een binnenhok of nachthok zijn; korrels op basis van maiskolf, papier of karton, strokorrels, hennepvezels of eventueel kranten met daarop een laag hooi of stro. Zaagsel wordt ook weleens gebruikt, maar het nadeel hiervan is dat dit erg stoffig is en daarmee uiteindelijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid van het konijn.


Toilet

Konijnen zijn hele schone dieren en doen hun behoeftes het liefst in een vaste hoek in het verblijf. In deze vaste hoek kunt u een toilet zetten. Er zijn bij dierenwinkels konijnentoiletten te koop. U kunt ook een kattenbak gebruiken of een afwasteil. Het handigste is om in de toilet een andere bodembedekking te gebruiken dan in de rest van de kooi.


Hooivoorziening

U kunt er voor kiezen om het hooi van een konijn in een ruif te doen of in een bal. Deze bal hangt u op in het hok en hierdoor moet het konijn moeite doen om te eten. U kunt in deze bal ook wat groente doen.





Speelgoed

Konijnen vinden het leuk om bezig te zijn en hiervoor is allerlei speelgoed te koop.

Er zijn voerballen voor konijnen; u doet hierin wat brokjes en als het konijn hiermee rolt of gooit komen de brokjes er één voor één uitvallen. Er bestaan denkspellen voor konijnen en u kunt ook de wat meer gangbare denkspelletjes gemaakt voor honden gebruiken. Er worden dan wat brokjes op verschillende plekken gedaan in het spel waardoor het konijn moeite moet doen om de brokjes te kunnen pakken.

Verder is er ook speelgoed te koop zoals balletjes of andere voorwerpen met hierin belletjes.

Er zijn ook “lentehuisjes of lenterol”; dit zijn rollen of huizen gemaakt van hooi, bloemen en kruiden. Konijnen kunnen hier lekker aan knagen en mogen het gehele product opeten. 

U kunt ervoor kiezen om eigen speelgoed te maken denk hierbij aan “koekhappen”. Hang een draad op en hang aan dit draad verschillende groente. Zo kan het konijn deze van de lijn “afhappen”. Let hier wel bij op dat de konijnen het draad niet opeten. Ook kunt u het karton van een wc rol vullen met wat hooi. Zo zijn ze ook lekker bezig om het hooi te kunnen eten. Het is niet de bedoeling dat de konijnen het karton en al mee opeten.