Twee konijnen samen en/of het koppelen van konijnen

We beschrijven eerst de gang van zaken bij jonge konijntjes die samen uit het nest of van een dierenwinkel komen. Daarna bespreken we het koppelen van oudere konijnen uit bijvoorbeeld een opvang of asiel.

Nooit alleen!
Een konijn is een gezelschapsdier en is gewend om in groepen te leven. Dit betekent dat het niet graag alleen is en dit kan leiden tot het ontstaan van gedragsafwijkingen. Het is daarom verstandig om konijnen altijd met een maatje te houden.

Jong en/of volwassen?
Het beste is om konijnen bij elkaar te zetten die allebei jong zijn of allebei volwassen. Vaak gaat het plaatsen van een jong konijn bij een volwassen konijn niet goed. Er zijn ook veel oudere konijnen in opvangcentra die een nieuw tehuis zoeken.

Cavia en konijn samen
Het is mogelijk om een konijn en cavia in één hok te huisvesten. Wel brengt dit enkele praktische bezwaren met zich mee, zoals verschillende voertypes. Cavia's hebben een grotere behoefte aan vitamine C. Teveel vitamine C kan bij het konijn leverschade geven. 

Konijnen koppelen

Twee jonge konijnen samen

Twee konijnen samen: wat zet je dan bij elkaar?
Een mannetje en vrouwtje samen is de beste keus!

We adviseren om een mannetje en een vrouwtje te nemen. Konijnen kunnen goed samen gehuisvest worden maar door seksueel gedrag van konijnen onderling kan onrust ontstaan. Ook bestaat het risico op ongewenste nakomelingen!

Let op: een konijn kan al vanaf 3-4 maanden leeftijd geslachtsrijp worden (= hormonale puberteit), op die leeftijd moet je ze apart zetten om te voorkomen dat ze nakomelingen krijgen. Een mannetje castreren kan vanaf 4-5 maanden leeftijd, een vrouwtje steriliseren pas vanaf 6 maanden leeftijd.
Het advies is dus om eerst het mannetje te castreren en 2-3 weken later mag hij dan weer bij het vrouwtje. Later kun je dan het vrouwtje laten steriliseren. Wilt u weten waarom? klik dan hier

Twee van hetzelfde geslacht
We adviseren om een mannetje en vrouwtje te nemen. Soms gaat dit niet en wil je twee mannetjes of twee vrouwtjes uit hetzelfde nestje bij elkaar houden. Ze kunnen samen opgroeien, maar zodra de puberteit begint kunnen ze gaan vechten. Zodra je dit ziet moet je ze uit elkaar halen en laten castreren/steriliseren. Eenmaal vechtende konijnen kunnen slecht weer samen, ze blijven dan namelijk vaak vechten. Niet vechtende konijntjes die geholpen zijn kunnen goed samen harmonieus oud worden. Onze ervaring is dat 2 gecastreerde mannetjes samen beter gaat dan 2 gesteriliseerde vrouwtjes. De beste combinatie blijft een mannetje en een vrouwtje!

Hoe voorkom ik vechten: geef ze ruimte!
Als je onderling vechten wilt voorkomen denk dan aan het volgende: een uitloop of ren waar de dieren bij elkaar weg kunnen is heel erg belangrijk. Ze kunnen als het ware een time out nemen. Als de konijnen achter elkaar aanrennen en niet weg kunnen zal de voorste zich omdraaien en gaan vechten. Voorkom een te kleine ruimte!

Help mijn konijntje is agressief geworden!
We zien vaak dat zodra een konijntje in de hormonale puberteit komt het niet meer het lieve kleine konijntje is. Het konijntje kan gaan grommen, stampen met de achterpoten, aanvallen als je voer geeft en zelfs bijten. We zien vaak dat een konijntje dan weg moet, omdat de kinderen het konijn niet meer leuk vinden. Het gedrag verbetert gelukkig enorm als ze gesteriliseerd of gecastreerd worden!

Konijnen koppelen volwassenTwee volwassen konijnen samen

Als 1 konijn overblijft, wat dan?
Het komt helaas voor dat 1 van de konijnen van een koppeltje dood gaat. Je wilt dan een nieuw konijn als maatje voor het overgebleven konijn. Wij adviseren dan om niet op zoek te gaan naar een jong konijntje maar om een ouder konijn uit een opvang of asiel erbij te plaatsen.


Kun je zomaar een nieuw konijn erbij zetten?

Je kunt niet zomaar een konijn ophalen en deze bij je andere konijn in het hok zetten! konijnen die elkaar niet liggen kunnen elkaar bevechten tot de dood erop volgt. Vechten zie je vooral bij konijnen die nog sexueel actief zijn en die dus niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Een nieuw konijn koppelen
Je kunt naar een opvangadres gaan om een nieuw konijn uit te zoeken of beter neem je konijn mee en laat je konijn een nieuwe partner uitzoeken. De combinatie mannetje-vrouwtje is de beste keuze, maar er zijn ook konijnen die een sexe-genoot uitzoeken als partner. Laat je adviseren in je keus door de opvang, zij hebben vaak veel ervaring met het koppelen van konijnen.Konijnen zullen hun territorium beschermen tegen nieuwe konijnen. Laat de konijnen daarom altijd eerst voorzichtig kennis maken op neutraal terrein, wat beide konijnen niet kennen. Soms gaat dit direct goed, maar vaak is wat tijd nodig. Zet de konijnen niet direct samen in een hok! Vechtende konijnen kunnen elkaar ernstig verwonden of doden. Zorg dat de konijnen rustig aan elkaar wennen terwijl ze elkaar alleen kunnen zien en ruiken, maar niet aanraken. Zo kunnen ze langzaam wennen. Een tip is om het konijntoilet elke dag per hok te wisselen, zo gaan ze elkaars geur accepteren. Als u de hokken schoonmaakt wissel dan ook de konijnen. Als u dit doet en ze regelmatig onder toezicht op neutraal gebied bij elkaar zet is de kans het grootst dat ze aan elkaar wennen. Helaas komt het ook weleens voor dat ze niet wennen.


Meer informatie over het koppelen van konijnen
Zie de pagina over koppelen bij https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/knaagspoor/koppelen-van-konijnen

Bron van de tekst: https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl