Moet uw hond of kat binnenkort geopereerd worden of krijgt hij of zij een gebitsbehandeling? Dan moet uw dier onder narcose. Er zijn twee vormen van narcose: een roesje/sedatie en algehele narcose. Voor operaties (inclusief bultjes verwijderen) en gebitsbehandelingen is altijd een algehele narcose noodzakelijk. Voor bijvoorbeeld het nemen van een röntgenfoto kan eventueel een roesje worden gebruikt, de slaap is dan minder diep.

Wij gebruiken niet een ‘standaard’ narcose; het is echt maatwerk. Een jong gezond dier die voor een  sterilisatie of castratie komt, krijgt een hele andere narcose dan een senior dier of een ziek dier (met bijvoorbeeld een hart- of nierprobleem of een ontstoken baarmoeder). Ook voor een cavia of een konijn hebben we weer aparte narcose protocollen.


Voorbereiding

Om de narcose zo goed mogelijk af te stemmen op de situatie van uw dier kijken we uw dier voorafgaand aan de narcose na. Het hart en de longen worden beluisterd en het gewicht, de temperatuur, de slijmvliezen en de pols worden gecontroleerd.

Indien nodig worden er van tevoren aanvullende onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld als uw dier gezondheidsklachten heeft of een senior is (zie ‘het oudere dier – hond of kat’). Met een urine- en/of bloedonderzoek kan de werking van verschillende organen worden gecontroleerd; deze organen zijn nodig om de narcose goed te kunnen verwerken. Daarnaast kunnen we kijken of er geen andere ziekten spelen. Indien uw huisdier een hartruis heeft of luchtwegklachten heeft, kan er respectievelijk een hartecho of een röntgenfoto van de borstholte worden gemaakt.

Nuchter

Voorafgaand aan de narcose moet uw hond of kat nuchter zijn; dit betekent dat hij of zij vanaf 20.00 uur de avond ervoor niet meer mag eten of snoepjes mag krijgen. Voor katten betekent dit ook dat ze binnen gehouden moeten worden. Drinken mag (moet) wel.

Continue monitoring

Op de dag van de narcose wordt uw dier nogmaals nagekeken door de dierenarts en krijgt het alvast één of meerdere pijnstillers. Vervolgens wordt er vaak bij honden en katten een katheter (plastic buisje) in het bloedvat van een poot aangelegd; via dit buisje kan de narcose worden toegediend en/of een infuus worden gegeven.

Als uw dier slaapt, krijgt het een buisje in de keel (tube of larynxmasker); zo krijgt uw dier altijd zuurstof en is het mogelijk om te beademen. Ook kunnen we indien nodig (afhankelijk van het type narcose) narcose gas toedienen. Met onze verwarmde operatietafel, blijft de lichaamstemperatuur op peil.

Daarna wordt uw dier d.m.v. verschillende metertjes aangesloten op een monitor; hierop is o.a. de ademhaling, hartslag, temperatuur, hoeveelheid zuurstof en gas te zien. Er is gedurende de hele narcose altijd één van onze speciaal opgeleide narcose assistenten aanwezig. Zij houden de narcose in de gaten en passen het één en ander aan indien dat nodig is.

Na de narcose wordt uw hond of kat goed in de gaten gehouden totdat hij of zij weer helemaal wakker is. Meestal kunnen ze dan halverwege de middag weer lekker mee naar huis.

Door dit maatwerk hebben wij geen ‘standaard’ prijzen; het is echter geen probleem om vooraf een kostenschatting te maken. Neemt u hiervoor gerust contact op met één van onze assistenten. 

Risico

Zoals u eerder heeft kunnen lezen doen wij er alles aan om de narcose van uw dier zo veilig mogelijk te laten verlopen. Er zit echter aan iedere narcose een risico. Hoe groot dat risico is ziet u in de volgende tabel. Hierin ziet u per diersoort de overlijdingskans tijdens de narcose.

Dierenkliniek Benschop Oudewater overlijden dieren narcose 2