Pups worden voor de geboorte al besmet met wormeieren en kort na de geboorte vindt besmetting plaats via de moedermelk. Belangrijk is dan ook de moederhond goed te ontwormen! Zo vermindert u de kans op een vroege worminfectie bij de pups. Daarnaast is op tijd beginnen met ontwormen van de pups belangrijk om de wormlast van de pups onder controle te houden. Het is aan te raden om de moederhond ook 2x met de pups mee te ontwormen.

Ontwormingsschema hond

  • 2,4,6 en 8 weken leeftijd
  • Iedere maand tot en met een half jaar
  • Daarna 4x per jaar ontwormen

Ontwormings schema buitenland
Indien uw hond mee gaat op vakantie in het buitenland loopt de hond kans op een infectie met hartworm. Om dit te voorkomen wordt het volgende ontwormschema aangeraden.

  • 2 weken voor vertrek
  • Iedere 4 weken zolang u in het buitenland bent
  • Dag van thuiskomst
  • Maand na thuiskomst

Waarom ontwormen?

Uw hond kan makkelijk besmet raken met wormen, zelfs als ze weinig of niet buiten komen. U kunt de eitjes onder uw schoenen mee naar binnen nemen, de hond  loopt waar u gelopen heeft, likt zijn poten af en dan zijn ze binnen. In uw dier gaan de eitjes zich ontwikkelen tot volwassen wormen. Deze kunnen uiteindelijk als er niets aan word gedaan ernstige gevolgen hebben. De darmen of bloedvaten kunnen verstopt raken en uitendelijk kan uw dier er zelfs aan overlijden. Nog een andere reden om uw dier te ontwormen, is dat een deel van de wormen ook besmettelijk is voor mensen. Mocht uw hond een keer in de tuin poepen en u gaat later de tuin doen en komt in aanraking met de aarde, dan heeft u ook kans besmet te raken met de wormen. Ook mensen kunnen hier uiteindelijk problemen aan ondervinden.

Tegen welke wormen word er ontwormd?

Het ligt eraan welk middel u gebruikt maar de ontworming van Milbemax die wij meegeven help tegen de volgende wormen:
- haak & zweep worm
- rondworm
- lintworm
- ter preventie van hartworm

"Mijn hond heeft geen wormen, want ik zie ze nooit"

Helaas… Elke hond, hoe goed hij ook verzorgd wordt, heeft wormen. Spoelwormeitjes zijn namelijk microscopisch klein en vormen een normaal onderdeel van het straatstof. Iedere hond neemt dan ook via de bek wormeitjes op. In de maag en het darmkanaal ontwikkelen de eitjes zich via enkele larve-stadia uiteindelijk tot volwassen wormen die in de darm leven. De volwassen wormen scheiden zelf weer eitjes uit, die via de ontlasting van de hond in de buitenwereld belanden. Daar worden ze opgenomen door een volgende hond, en zo is de cirkel rond. De volwassen wormen sterven uiteindelijk in de darm en worden daar door de hond verteerd, net als voedsel.

U zult dus zelden een worm in de ontlasting van uw hond zien: de volwassen worm leeft uitsluitend in de darm. Als u wel wormen (levend of dood) in de ontlasting ziet, betekent dit dat uw hond letterlijk ‘van kop tot kont’ vol zit met wormen. Oftewel: een zware wormbesmetting. In zulke gevallen is het verstandig om uw hond direct met een geschikt middel te ontwormen en dit twee weken later te herhalen. Om te voorkomen dat het (nogmaals) zo erg wordt, ontwormt u uw hond standaard elke 3 maanden (elk kwartaal).

Kort na een ontworming kan het voorkomen dat u wél wormen in de ontlasting ziet. Dit komt doordat de wormen die in de darm aanwezig waren massaal afsterven. Soms worden ze niet allemaal verteerd, en ziet u ze dus terug in de ontlasting.

 


Spoelwormen

spoelworm_toxocara_canis_-_wikipedia

Spoelwormen (Toxocara spp.) komen zeer veel voor. Ze zien eruit als spaghetti of ‘elastiekjes’. Honden raken besmet via de moedermelk, door opname van wormeitjes uit straatstof en/of door het eten van besmette prooidieren, zoals muizen. Pups met spoelwormen groeien minder goed en kunnen diarree krijgen. Gezonde volwassen dieren zijn er zelden ziek van. Als een hond met spoelwormen echter een andere darminfectie krijgt, kan zo’n hond wel langer en ernstigere klachten hebben dan een goed ontwormde hond. Ook mensen kunnen besmet raken met de spoelworm van de hond. Vooral mensen met een verminderde weerstand, zoals kleine kinderen, ouderen en zieke mensen, kunnen klachten ontwikkelen na infectie. De larven van de spoelworm kunnen in het lichaam een trektocht maken en de nodige schade aanrichten aan de organen. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat spoelwormen van hond en kat te maken hebben met astmatische klachten bij de mens. (NB: de spoelworm die in de darm van de mens voorkomt is niet afkomstig van huisdieren, maar van andere mensen).

Foto bron: wikipedia.nl

dypilidium_caninum_-_wikipediaLintwormen

Lintwormen (Dipilydium caninum) worden soms gezien als kleine rijstkorreltjes rond de anus of in de mand. Dit zijn segmenten (deeltjes) van de worm en zitten vol eitjes. Heel soms komt een groter deel van een lintworm naar buiten. Honden raken besmet met lintworm als ze tijdens het likken of krabben van hun vacht vlooien binnen krijgen (Dipylidium), of door het eten van knaagdieren of wormeitjes in de omgeving (vossenlintworm). Dipylidium komt in Nederland geregeld voor. De vossenlintworm leeft vooral in landen rond de Middellandse Zee. Lintwormen veroorzaken verminderde eetlust, diarree en gewichtsverlies. De segmenten rond de anus jeuken erg.

Het vlovrij houden van uw hond helpt om lintworm te voorkomen. Gebruik hiervoor vlooienpipetjes voor in de nek (Advantage, Advantix,). Niet alle ontwormingsmiddelen zijn werkzaam tegen lintworm. Let hierop bij aanschaf van een ontwormingsmiddel en vraag uw dierenarts om advies.

De vossenlintworm is echter ook besmettelijk voor mensen (Echinococcose) en kan ernstige ziekteverschijnselen geven, zoals aantasting van de lever. Besmetting vindt plaats door opname van wormeitjes via de mond. Eitjes kunnen zich bevinden op de vacht van een hond, maar ook op bijv. vruchten die in het wild groeien, zoals bosbessen. Behandeling is na ontdekking soms niet meer mogelijk.

Foto bron: wikipedia.nl


Haakwormenhaakworm_-_huisdierendokter

Haakwormen (Acanthocephala spp.) komen in Nederland (nog) niet voor, maar wel in veel vakantielanden. De hond wordt besmet door opname van larven via de bek, door binnendringen van de larve via de huid of door het eten van besmette knaagdieren. Haakwormen veroorzaken ernstige diarree, bloedarmoede en vermagering, en soms ook hoest en neusbloedingen.

Haakwormen vormen weinig risico voor de mens.

Foto bron: huisdierendokter.nl

Zweepwormrsz_zweepworm_-_trichuris_vulpis_-_diernet

Zweepwormen (Trichuris vulpis) komen gelukkig niet veel voor, maar áls het voorkomt zijn ze wel bijzonder hardnekkig. Honden worden besmet door opname van eitjes in het straatstof. Zweepworm veroorzaakt diarree en soms bloedarmoede en vermagering.

Zweepworm vormt geen risico voor de mens.

Foto bon: diernet.nl

Hartwormhartworm_-_palosan_animal_hospital

Hartworm (Dirofilaria immitis) komt in Nederland niet voor, maar honden die meegaan op vakantie naar zuidelijker gelegen landen lopen een reëel risico op besmetting. De hond raakt besmet als hij gestoken wordt door een besmette mug.  De larven nestelen zich in het hart en in de grote lichaamsslagader en ontwikkelen zich tot flinke volwassen wormen. Deze belemmeren de bloeddoorstroming. De klachten bestaan uit hoesten, benauwdheid en/of sneller moe zijn. Als een hond eenmaal hartworm heeft, is het zeer moeilijk om hem nog te genezen. De volwassen hartwormen zijn namelijk niet gevoelig voor ontwormingsmiddelen en kunnen alleen operatief verwijderd worden. Dit is een heel risicovolle ingreep.

Het is moeilijk te voorkomen dat een hond op vakantie gestoken wordt door een besmette mug. De hartwormlarfjes zijn echter wel gevoelig voor sommige ontwormingsmiddelen (o.a. Milbemax). Door rond de vakantie extra te ontwormen met een geschikt ontwormingsmiddel kunt u dus wel voorkomen dat de hond last krijgt van de volwassen hartworm. Als u wilt weten of in uw vakantieland hartworm voorkomt, neem dan even contact op met de praktijk.

Foto bron: Palosan animal hospital