Ontwormings schema kat
Kittens worden, in vergelijking met honden, in mindere mate besmet via de moedermelk. Het is echter wel erg belangrijk dat ze op tijd worden ontwormd!
Voor kittens geld het volgende schema:
3,5,7 en 9 weken leeftijd
Iedere maand tot en met een half jaar
Daarna 4x per jaar ontwormen
Voor katten die veel muizen, ratten en kikkers vangen is soms een aangepast ontwormingsschema nodig. Wilt u weten of dit op uw kat van toepassing is? Neem dan contact met ons op.
Ontwormings schema hartworm:
2 weken voor vertrek
Dag van thuiskomst
Maand na thuiskomst
Ontwormings schema hartworm bij verblijf in het buitenland langer dan een maand:
2 weken voor vertrek
Iedere 4 weken zolang u in het buitenland bent
Dag van thuiskomst
Maand na thuiskomst
Helaas… Elke kat, hoe goed hij ook verzorgd wordt, heeft wormen. Wormeitjes zijn namelijk microscopisch klein en vormen een normaal onderdeel van het straatstof. Iedere kat neemt dan ook via de bek wormeitjes op. In de maag en het darmkanaal ontwikkelen de eitjes zich via enkele larve-stadia uiteindelijk tot volwassen wormen die in de darm leven. De volwassen wormen scheiden zelf weer eitjes uit, die via de ontlasting van de kat in de buitenwereld belanden. Daar worden ze opgenomen door een volgende, en zo is de cirkel rond. De volwassen wormen sterven uiteindelijk in de darm en worden daar door de kat verteerd, net als voedsel.
U zult dus zelden een worm in de ontlasting van uw kat zien: de volwassen worm leeft uitsluitend in de darm. Als u wel wormen (levend of dood) in de ontlasting ziet, betekent dit dat uw kat letterlijk ‘van kop tot kont’ vol zit met wormen. Oftewel: een zware wormbesmetting. In zulke gevallen is het verstandig om uw kat direct met een geschikt middel te ontwormen en dit twee weken later te herhalen. Om te voorkomen dat het (nogmaals) zo erg wordt, ontwormt u uw kat standaard elke 3 maanden (elk kwartaal).
Kort na een ontworming kan het voorkomen dat u wél wormen in de ontlasting ziet. Dit komt doordat de wormen die in de darm aanwezig waren massaal afsterven. Soms worden ze niet allemaal verteerd, en ziet u ze dus terug in de ontlasting.