Wijs op reis met je dierhond reis

Vakantie: wat is er leuker dan met het hele gezin een paar weken naar een zonnig oord vertrekken? Het hele gezin betekent vaak ook inclusief de hond en soms zelfs de kat. Of we ons huisdier nou meenemen op vakantie of niet, er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden.


Voorbereiding

Om te beginnen: een goede voorbereiding is het halve werk. Huisdieren hebben een Europees Dierenpaspoort nodig om over de grens van Nederland naar het buitenland te mogen. Bij de grensovergang kunnen ze hiernaar vragen, maar ook de hotel- of campinghouder in het buitenland of zelfs politie op straat. Ook zijn er landen die sommige rassen niet toelaten. Meestal zijn dit "vecht typische" honden. Informeer vooraf dus goed aan welke eisen u moet voldoen. 

Zoek ruim van tevoren op welke invoereisen er worden gesteld aan uw huisdier in het vakantieland. Vergeet ook niet om de invoereisen te bekijken van de landen waar u doorheen reist op weg naar uw vakantiebestemming. 

Hier kunt u de eisen voor landen binnen europa vinden. 
Hier kunt u de eisen voor landen buiten europa vinden. 

Entingen en chip

Uw huisdier(en) moet gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Binnen Europa geldt (bij de meeste landen) dat dit minimaal 3 weken voordat u op vakantie gaat, moet zijn gebeurd. Daarnaast is een identificatiechip verplicht (een tatoeage als identificatie mag alleen als deze is aangebracht vóór 2 juli 2011). De chip moet zijn gezet vóór de rabiësvaccinatie wordt gegeven.  

Check voordat u op vakantie gaat of de chip van uw dier juist geregistreerd staat (dit kan via chipnummer.nl). Mochten de gegevens niet kloppen dan kunt u contact opnemen met de betreffende databank. De databanken waarbij chips worden geregistreerd zijn wereldwijd. Dit zorgt ervoor dat mocht uw dier kwijtraken in het buitenland, er wel contact kan worden gezocht met u na het uitlezen van de chip! 

In het Europese paspoort worden de vaccinatie en de chip allemaal netjes bijgehouden.  Als de chip en/of enting niet op orde zijn, kan u dat een fikse boete opleveren, of men kan zelfs weigeren uw dier (terug) de grens over te laten gaan! Dit geldt voor elk bezoek aan het buitenland, ook een dagje Antwerpen.  

Voor sommige landen gelden extra strenge eisen, zoals aanvullende bloedtesten. Het is daarom verstandig om even naar de praktijk te bellen als u weet welk land uw vakantiebestemming wordt. Wij kunnen u adviseren over het reizen met uw dier. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor evt. verouderde of onvolledige informatie m.b.t. de in- en uitvoereisen voor dieren naar het buitenland. De meest betrouwbare up-to-date informatie kunt u vinden bij de ambassade van het land van uw bestemming (bijv. website).  

Vlooien, teken en andere nare beestjes

De warme gebieden rondom de Middellandse zee zijn populaire vakantiebestemmingen. In deze landen komen andere parasieten voor dan in ons eigen land. Deze parasieten kunnen vervelende ziektes veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is Leishmania. Deze bloedparasiet wordt overgebracht door zandvliegjes die de hond steken en infecteren. De vliegjes komen in warmere gebieden heel algemeen voor. Leishmania veroorzaakt vage tot ernstige klachten als vermoeidheid, huidontstekingen en orgaanstoornissen. De hond wordt er uiteindelijk ernstig ziek van en er is geen 100% genezende behandeling. Ook teken kunnen ernstige ziektes overbrengen, onder andere Ehrlichiose en Babesiose. Voorkómen is dus heel belangrijk: gebruik goede vlooien- en tekenbestrijding die óók werkt tegen zandvliegjes.  Wij kunnen u precies vertellen welke middelen voor uw vakantiebestemming geschikt zijn. 

zorg dat Max geen verstekelingen meeneemt

Ontwormen

In veel zuidelijke landen komt hartworm voor. Hartworm veroorzaakt, zoals de naam al zegt, problemen rond het hart. Gelukkig zijn er ontwormingsmiddelen die de hartworm effectief bestrijden. Wij adviseren Milbevet, zowel voor de hond als voor de kat. Om uw huisdier goed te beschermen moet u het volgende schema aanhouden: 

  • Indien u korter dan 4 weken op vakantie gaat - Maximaal 4 weken na de dag van aankomst op de vakantiebestemming. Dit betekent dat u uw dier moet ontwormen als u weer thuis in Nederland bent.   

  • Indien u langer dan 4 weken op vakantie gaat – Maximaal 4 weken na de dag van aankomst op de vakantiebestemming. Iedere 4 weken herhalen tot en met dat u weer terug in Nederland bent.  
     

Twijfelt u of uw vakantiebestemming een hartworm-gebied is? Neem even contact met ons op, dan geven we u de actuele stand van zaken. 

NB: In een aantal landen is het zelfs verplicht om te ontwormen voordat u daar aankomt! Deze ontworming moet door de dierenarts ingegeven en worden afgetekend in het paspoort van uw dier. 

De hond mee in de auto

Honden vinden het vaak prachtig om met de baas mee te mogen op vakantie. Een rit naar Zuid- Frankrijk is echter wel wat anders dan een middagje naar het bos, Oefen daarom ruim van tevoren met steeds langere afstanden in de auto.  

Stop zeker elke 2 uur tijdens de rit naar uw vakantiebestemming. De hond kan dan even lopen en daarnaast eten, drinken en zijn behoeftes kwijt. Zorg ervoor dat u voldoende water (zeker een paar liter per dag, afhankelijk van de grootte van uw hond) én een eigen drinkbak bij u heeft. Water uit slootjes of parkeerplaatskranen is immers niet altijd even fris en kan maagdarmklachten geven. Zorg dat uw dier een speciale autogordel om heeft (in een aantal landen is dit verplicht, maar daarnaast is het ook voor de veiligheid van uzelf en uw huisdier). 

Reisziekte

Net als mensen kunnen honden (en katten) last krijgen van reisziekte. Het helpt als ze tijdens de rit genoeg frisse lucht krijgen. Dus doe een raampje open, zodat er frisse lucht naar binnen kan komen. Geef tijdens de pauzes liever kleine beetjes te eten dan een bak vol.  

Er bestaan ook speciale tabletten tegen reisziekte. Het is wel verstandig om deze tabletjes een keer uit te proberen voordat u echt op vakantie gaat. Reistabletten voor mensen zijn ongeschikt voor uw huisdier!

Vertrouwde basis

Zowel voor honden als voor katten geldt, dat er op vakantie al genoeg nieuwe dingen op hen af komen. Een vertrouwde basis is dus heel prettig voor ze. Neem een veelgebruikt kleed of mandje mee, de eigen etensbakjes en -heel belangrijk!- voldoende voer van thuis, zeker voor de eerste paar dagen. Natuurlijk verkoopt de plaatselijke super ook honden- en kattenvoeding, maar elke voerverandering kan onverwacht problemen geven, zoals diarree. En zeker op vakantie wilt u niet dat uw dier ziek wordt. 

Ziek tijdens vakantie

Het kan gebeuren dat uw dier tijdens de vakantie ziek wordt. Dit is natuurlijk heel erg vervelend. Bekijk altijd van tevoren alvast waar een dierenarts zit bij uw vakantiebestemming en noteer ook het telefoonnummer van uw dierenarts in Nederland. 

Medicijnen

Gebruikt uw dier medicijnen? Zorg dan dat u voldoende bij u heeft. Het kan verstandig zijn om een korte uitleg van de medische conditie van uw dier in het Engels (of andere taal) mee te nemen, mocht een bezoekje aan een plaatselijke dierenarts nodig blijken. Dit staat niet standaard in het paspoort! Wij helpen u hier graag bij.

Toch maar niet meenemen?

Misschien besluit u na het lezen van deze informatie dat het voor u en/of uw dier prettiger is om hem maar niet mee te nemen. Dan kunt u natuurlijk het beste op zoek gaan naar een goed pension of een lieve oppas. 
 

Wij wensen u in ieder geval een fijne vakantie!