Wijs op reis met je dierhond reis

Vakantie: wat is er leuker dan met het hele gezin een paar weken naar een zonnig oord vertrekken? Het hele gezin betekent steeds vaker: inclusief de hond, of zelfs de kat. Of we onze huisdieren echt een plezier doen met zo’n onderneming, willen we niet ter discussie stellen. Maar áls u gaat en de huisdieren meeneemt, is het wel verstandig om met een aantal zaken rekening te houden.

Voorbereiding

Om te beginnen: een goede voorbereiding is het halve werk. De grenzen mogen dan open zijn binnen Europa, huisdieren hebben nog steeds een heus dierenpaspoort nodig om naar het buitenland te mogen. Ook de hotel- of campinghouder in het buitenland, of agent op straat, kan u hiernaar vragen. Ook zijn er landen die sommige rassen niet toelaten. Meestal zijn dit "vecht typische" honden. Informeer vooraf dus goed aan welke eisen u moet voldoen.

Wilt u met uw hond reizen naar Engeland? Vanwege de nog lopende brexit is er op dit moment nog niet duidelijk wat de regels zullen worden. Op dit moment zijn de regels tot 31 december 2020 nog hetzelfde, maar wat hierna gebeurd is nog niet bekend. Het is belangrijk om ruim van tevoren te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie hierover vindt u via deze link (doorscrollen naar verenigd koningkrijk).

Hier kunt u de eisen voor landen binnen europa vinden.
Hier kunt u de eisen voor landen buiten europa vinden.

Entingen en chip

Uw huisdier(en) moeten de gebruikelijke entingen hebben gehad, en een extra enting tegen hondsdolheid (rabies). Daarnaast is een identificatiechip of tatoeage verplicht, deze moet zijn gezet voor de rabiësvaccinatie wordt gegeven. In het paspoort wordt dit allemaal netjes bijgehouden.  Als de chip en/of entingen niet op orde zijn, kan u dat een fikse boete kosten, of men kan zelfs weigeren uw dier (terug) de grens over te laten gaan! Dit geldt voor elk bezoek aan het buitenland, ook een dagje Antwerpen. Voor sommige landen gelden extra strenge eisen, zoals aanvullende bloedtesten. Het is daarom verstandig om even naar de praktijk te bellen als u weet welk land uw vakantie-bestemming wordt. Wij kunnen u adviseren over reizen met uw dier. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor evt. verouderde of onvolledige informatie m.b.t. de in- en uitvoereisen voor dieren naar het buitenland. De meest betrouwbare up-to-date informatie kunt u vinden bij de ambassade van het land van uw bestemming (bijv. website) Vergeet niet ook te kijken naar de eisen van de landen waar u doorheen reist!

Vlooien, teken en andere nare beestjes

Veel mensen vieren vakantie in de warmere landen rond de Middellandse Zee. In deze landen komen andere parasieten voor dan in ons eigen land. Deze parasieten kunnen vervelende ziektes veroorzaken. Een voorbeeld is Leishmania. Deze bloedparasiet wordt overgebracht door zandvliegjes, die de hond steken en infecteren. De vliegjes komen in warmere gebieden heel algemeen voor. Leishmania leidt van vage tot ernstige klachten als vermoeidheid, huidontsteking en orgaanstoornissen. De hond wordt er uiteindelijk doodziek van, en er is geen 100% genezende behandeling. Ook teken kunnen ernstige ziektes overbrengen. De ziekte van Lyme is de bekendste, maar er zijn er meer. Voorkómen is dus heel belangrijk: gebruik goede vlooien- en tekenbestrijding die óók werkt tegen zandvliegjes.  Wij kunnen u precies vertellen welke middelen voor uw vakantiebestemming geschikt zijn.

Overigens verschuift de temperatuurgrens rap noordwaards, dus wie weet geldt dit verhaal binnen korte tijd ook voor Nederland zelf!

Ontwormen

In veel zuidelijke landen komt hartworm voor. Een gemeen wormpje dat, zoals de naam al zegt, problemen rond het hart veroorzaakt. Gelukkig zijn er ontwormingsmiddelen die de hartworm effectief bestrijden, mits u er op tijd mee begint. Wij adviseren Milbemax, zowel voor de hond als voor de kat. Het hartworm-schema is als volgt:

Ontwormings schema hartworm:

  • 2 weken voor vertrek
  • Dag van thuiskomst
  • Maand na thuiskomst


Ontwormings schema hartworm bij verblijf in het buitenland langer dan een maand:

  • 2 weken voor vertrek
  • Iedere 4 weken zolang u in het buitenland bent
  • Dag van thuiskomst
  • Maand na thuiskomst

Twijfelt u of uw vakantiebestemming een hartworm-gebied is? Neem even contact met ons op, dan geven we u de actuele stand van zaken.

Kat mee op vakantie: doen?kat reis

Katten vinden een autorit vaak maar niks. Ze zitten opgesloten in een mandje en voelen zich niet op hun gemak. Een lange autorit met een kat die slecht tegen autorijden kan, raden we dan ook af. Zo’n kat voelt zich veel prettiger in zijn eigen huis en omgeving, met bijv. een buurvrouw die voor zijn natje en droogje zorgt. Katten kunnen over het algemeen goed alleen zijn. En anders kan een goed pension uitkomst bieden.

Sommige katten vinden autorijden prima. Je kunt dan overwegen om zo’n kat wel mee te nemen op vakantie. Hou er rekening mee, dat een kat een territoriumdier is. Op de vakantiebestemming zal de kat direct willen uitzoeken welke andere katten er in de buurt zijn en wat er allemaal te beleven valt. Gevechten met een -mogelijk halfwilde, en dus niet ingeënte kat- uit de buurt, of toenemend sproeigedrag, kunnen het gevolg zijn. Ook is het voor uw kat best lastig om de weg naar ‘huis’ te vinden, als dat huis ineens uw caravan blijkt te zijn. Laat uw kat daarom het liefst in Nederland al wennen aan caravan of tent. Een tuigje met lange lijn voorkomt dat uw kat verdwaalt. Veel katten houden echter niet van een tuigje, dus ook daarvoor geldt: eerst thuis de pasvorm uitproberen en laten wennen.

De hond mee in de auto

Honden vinden het vaak prachtig om met de baas mee te mogen op vakantie. Een rit naar Zuid Frankrijk is echter wel wat anders dan een middagje naar het bos, dus oefen van tevoren een lange afstand. Het is belangrijk om vaak te stoppen, zeker elke 2 uur, en de hond dan goed te laten wandelen en eten, drinken en plassen. Zorg ervoor dat u volop water én een eigen drinkbak bij u heeft. Water uit slootjes of parkeerplaatskranen is immers niet altijd even fris, en op diarree zit u natuurlijk niet te wachten. Reken zeker op een paar liter per dag, afhankelijk van de grootte van uw hond.

Reisziekte

Net als mensen kunnen honden last krijgen van reisziekte. Het helpt als ze tijdens de rit genoeg frisse lucht krijgen. Dus doe een raampje open, maar niet de kop uit het raam! En geef liever bij elke stop een klein beetje eten, dan een hele bak voer in één keer (zoals thuis). Er zijn tegenwoordig ook heel goede reisziektetabletjes voor honden verkrijgbaar. Het is wel verstandig om deze tabletjes een keer uit te proberen voordat u op vakantie gaat. Reistabletten voor mensen zijn ongeschikt voor uw huisdier! Dat geldt overigens voor heel veel humane (= voor mensen) medicijnen, maar dat terzijde.

Vertrouwde basis

Zowel voor honden als voor katten geldt, dat er op vakantie al genoeg nieuwe dingen op hen af komen. Een vertrouwde basis is dus heel prettig voor ze. Neem een veelgebruikt kleed of mandje mee, de eigen etensbakjes en -heel belangrijk!- voldoende voer van thuis, zeker voor de eerste paar dagen. Natuurlijk verkoopt de plaatselijke super ook honden- en kattenvoeding, maar elke voerverandering kan onverwacht problemen geven, zoals diarree. Zeker als uw dier toch al wat ‘van slag’ is door alle nieuwe indrukken. En juist op vakantie wil je dát natuurlijk voorkomen.

Medicijnen

Gebruikt uw dier medicijnen? Zorg dan dat u voldoende bij u heeft. Het kan verstandig zijn om een korte uitleg van de medische conditie van uw dier in het Engels (of andere taal) mee te nemen, mocht een bezoekje aan een plaatselijke dierenarts nodig blijken. Dit staat niet standaard in het paspoort! Wij helpen u hier graag bij.

Toch maar niet meenemen?

Misschien besluit u na het lezen van deze informatie dat het voor u en/of uw dier prettiger is om hem maar niet mee te nemen. Dan kunt u natuurlijk het beste op zoek gaan naar een lieve oppas.

Wij wensen u in ieder geval een fijne vakantie!