Rond oud en nieuw is het weer zover, er wordt weer volop met vuurwerk geknald. Veel dieren zijn bang voor deze knallen. U heeft als eigenaar diverse mogelijkheden om uw dier op zijn/haar gemak te stellen tijdens deze periode. Zorg daarnaast dat uw hond of kat gechipt is, of hang een adreskoker aan een halsband, voor het geval dat uw dier wegloopt.

Honden

Als uw hond niet bang is voor het vuurwerk en hij schrikt er een keer van is dit helemaal niet erg. Dit is een normale reactie en de hond zal normaal gesproken net zo snel weer herstellen als dat hij ergens anders van zou schrikken. Besteed er niet teveel aandacht aan en loop gewoon rustig door. Zo laat u zien dat er niks aan de hand is.

Als uw hond al wel bang is voor vuurwerk is het belangrijk om het dier te steunen. Dit kunt u ook vergelijken met mensen. Als u ergens bang voor bent is het ook fijn als iemand een arm om u heen legt. Voor een hond werkt dit hetzelfde. Als uw hond graag bij u wil zitten is dit geen enkel probleem. Sla een arm om hem heen en bied troost. Het is inderdaad zo dat op deze manier het gedrag van uw hond wordt bevestigd, echter voelt hij zich emotioneel een stuk beter.  Als hij zich beter voelt is hij ook gevoeliger voor afleiding. U kunt proberen met de hond te spelen of spelletjes te doen om zo aan te leren dat het geluid ook leuk kan zijn. Dit heeft ook als voordeel dat uw hond u meer gaat vertrouwen. Mocht er een knal komen (en de hond loopt onverhoopt toch los), dan is de kans groot dat uw hond naar u toe komt, omdat hij weet dat u hem steunt. De voorkeur heeft natuurlijk om uw hond alleen aangelijnd uit te laten vanaf de periode dat buiten de knallen beginnen.

Vaak wordt er nog gezegd dat je geen aandacht moet geven omdat je dan de angst van de hond beloont. Angst kan echter niet worden beloond! Maar doordat u de hond aandacht geeft of troost bied kan hij wel langzaam leren dat er met de knallen ook leuke dingen kunnen gebeuren en het niet alleen maar rot is.

Vermijd daarnaast plekken waar u veel knallen verwacht te horen, zoals hangplekken van jongeren en tunneltjes.
Hond-vuurwerk1 bron wwwvoedingvoorhondennl
                   Bron: voeding voor honden

Katten

Zorg dat uw dier vanaf dat de knallen beginnen NIET naar buiten kan en dat hij zich altijd goed kan verstoppen.

Sluit uw dier eventueel op in een kamer, houd zoveel mogelijk lichten aan en doe gordijnen en ramen dicht. Zet ook de radio aan, dan is het niet zo stil in huis en vallen de knallen minder op. Zorg wel dat de katten binnen voldoende kattenbakken hebben.


kat bang bron feliway

Bron: feliway

Hulpmiddelen tegen vuurwerkangst

Verdampers

Feliway en DAP verdampers voor honden en katten. Deze kunt u in het stopcontact steken waarna ze feromonen verspreiden. Dit is een geurstof alleen waarneembaar voor dieren. Dit feromoon wordt ook door moederdieren verspreid om jongen op hun gemak te stellen. De verdampers werken ongeveer een maand en kunnen dus na de eerste week van december al worden opgehangen.

Voor honden zijn er ook DAP halsbanden, deze zijn ideaal omdat ze ook buiten werkzaam zijn.

Vuurwerk CD

Dit is een vorm van gedragstherapie gebaseerd op het laten wennen van steeds harder wordende knallen (door u zelf in te stellen). Wij raden aan hier in november al mee te beginnen. Het is daarnaast het beste om dit het hele jaar door regelmatig te herhalen.


Clomicalm

Clomicalm is een middel dat angstverlagend werkt voor kat en hond. Het middel neemt de angst niet weg maar vermindert deze wel. Het kan op zichzelf staand gebruikt worden, maar werkt het beste in combinatie met training tegen angst.

Clomicalm heeft tijd nodig voor het optimale effect bereikt is; meestal zo'n 4 tot 6 weken. We adviseren met dit medicijn daarom al halverwege november te starten.Welk middel vooral niet te gebruiken

Acepromazine
Acepromazine is vrij verkrijgbaar en hoeft dus niet op recept van een dierenarts te worden verkocht. Het middel is onder verschillende merknamen, onder andere via internet, verkrijgbaar. Dit middel is erg gevaarlijk omdat het uw dier uiterlijk suf maakt, maar er ook voor zorgt dat geluiden juist versterkt binnen komen. Het dier ziet er dus rustig uit maar is eigenlijk doodsbang en kan geen kant op, omdat het 'verdoofd' is. We zien bij gebruik vaak dat het dier alleen maar angstiger wordt in nieuwe situaties met veel geluid.