Overgewicht komt steeds vaker voor bij konijnen. Overgewicht ontstaat doordat het konijn geen goede voeding krijgt en/of te weinig beweging.

Waarom is overgewicht nu eigenlijk zo'n probleem?

Overgewicht kan tot veel gezondheidsproblemen leiden, zoals een stilliggend maagdarmkanaal, blaasstenen, hartproblemen, suikerziekte en vachtproblemen. Een ander veelvoorkomend probleem is plakpoep/diarree. Gezonde konijnen eten hun nachtkeutels rechtstreeks uit de anus op (caecotrofen); hier halen ze belangrijke voedingsstoffen uit. Konijnen met overgewicht kunnen hun nachtkeutels niet meer opeten, omdat ze niet zo lenig meer zijn, hierdoor blijven de keutels aan de kont zitten en krijgen ze te weinig voedingsstoffen binnen. De huid raakt geïrriteerd en in de warmere periodes van het jaar wordt deze vieze omgeving ideaal voor maden.
Ook kunnen ze sneller gewrichtsproblemen krijgen, omdat de gewrichten erg belast worden door al het extra gewicht. Tot slot zijn ze vatbaarder voor infecties, omdat hun afweersysteem minder goed werkt dan bij gezonde konijnen.button contact

 Al deze bovengenoemde problemen veroorzaken pijn en ongemak, waardoor een konijn kan stoppen met eten. Als een konijn stopt met eten raakt het maagdarmkanaal van slag en kan het stil komen te liggen. Dit is een spoedgeval!


Wat kunt u doen om uw konijn af te laten vallen?

Om te beginnen moet u het konijn de juiste voeding geven.
Een konijn moet onbeperkt toegang hebben tot goed hooi, één eetlepel brokjes per kilogram lichaamsgewicht per dag, geschikte groente en geen snoep/brood of likstenen.

Klik hier voor meer informatie over de juiste voeding voor uw konijn.

Er is ook dieetvoer voor konijnen met overgewicht, Vetcare Plus Weight Management Formula. Hierin zit minder energie en veel vezels waardoor het konijn verantwoordelijk kan afvallen. U kunt dit voer bij de kliniek bestellen.

Naast de juiste voeding is lichaamsbeweging ook erg belangrijk. Als uw konijn niet veel bewegings-ruimte heeft, geef hem dan meer ruimte. Dit kunt u doen door een groter hok te maken of uw konijn een aantal keer per dag uit het hok te laten in een grote ren of in de woonkamer. Na een paar keer wennen, zult u merken dat uw konijn erg blij is met deze extra ruimte. Krijgt uw konijn al veel beweging, dan kunt u ervoor zorgen dat uw konijn meer moeite voor zijn eten moet doen. Bijvoorbeeld het hooi in een bal te doen. Verder zijn er ook speeltjes verkrijgbaar, zoals voer-balletjes, waarin je eten kan doen en ze eerst de bal in beweging moeten brengen voor er brokjes uitrollen.Op onze pagina over aanschaf en verzorging staat ook een folder over voedselverrijking en spelletjes. Hier kunt u veel ideeën vinden.button contact

Wilt u meer informatie, neem gerust contact op met de praktijk.