PPID is de afkorting van Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. De ‘Pituitary gland’ is de Engelse naam voor de hypofyse, een klier in de hersenen die verschillende hormonen produceert. Bij PPID is een gedeelte van de hypofyse -de pars intermedia- ontregeld.

PPID werd voorheen ook wel 'Cushing’ genoemd omdat die ziekte, met vergelijkbare verschijnselen, bij mensen en honden voorkomt. Toch is de oorzaak van de ziekte bij paarden heel verschillend van die van de mens of de hond. PPID is dan ook de officiele en correcte benaming.

Wat is de oorzaak?

hypofyse - ppidbijpaarden

In de hersenen bevinden zich twee klieren, de hypothalamus en de hypofyse. Hier worden veel verschillende hormonen aangemaakt en afgegeven aan de bloedbaan. De hormoonproductie wordt heel nauwkeurig afgestemd op de behoefte van het lichaam. Is er teveel van een bepaald hormoon dan wordt er minder geproduceerd en andersom. Soms wordt de hormoonproductie gestuurd met behulp van signaalstoffen. In de hypothalamus zijn zenuwen aanwezig die de stof dopamine aanmaken. Dopamine is een signaalstof en heeft meerdere functies in het lichaam. Één ervan is het remmen van de afgifte van het hormoon ACTH, wat wordt geproduceerd in het pars intermedia van de hypofyse.  In sommige oude paarden en pony’s gaan de zenuwen in de hypothalamus verloren. Hierdoor neemt de dopamine productie af en krijgt de pars intermedia onvoldoende dopamine aangeboden. Het gevolg is dat de aanmaak van hormonen door de pars intermedia niet meer door de dopamine wordt geremd. De pars intermedia gaat daardoor ongeremd ACTH produceren en de klier groeit daardoor uit tot een 'tumor'.
Het ACTH stimuleert de bijnierschors tot onder andere de productie van cortisol. Bij paarden met PPID wordt dus een overmaat aan cortisol geproduceerd door de bijnier. Cortisol is een zogeheten 'glucocorticoid' en zorgt er onder andere voor dat het lichaam zelf glucose aan maakt, bijvoorbeeld uit spiereiwit. De verhoogde spiegels van de hormonen ACTH en cortisol hebben allerlei ziekteverschijnselen tot gevolg. Bron foto: ppidbijpaarden.nl

Wanneer is testen zinvol?

chronische rszIedereen kent wel het oude paard met zijn doorgezakte rug en krullende vacht. Dit is het typische beeld van eindstadium PPID paarden. Dat wil automatisch zeggen dat we lang daarvoor al verschijnselen kunnen waarnemen die wijzen op PPID! Uiteindelijk kan alleen een bloedtest uitsluitsel geven of klachten (mede) worden veroorzaakt door PPID. Heeft je paard één of meerdere van onderstaande verschijnselen? Dan is het zeker zinvol om bloed te laten onderzoeken.

  • Vachtveranderingen - variëren van wat moeilijker verharen tot een lange en krullerige vacht (hirsutisme). In het vroege stadium zien we vaker lokaal plukjes van langere haren. Dit komt omdat ze door de hormoonveranderingen hun lichaamstemperatuur moeilijker kunnen sturen. Paarden met PPID zweten vaak ook meer.
  • Hoefbevangenheid (laminitis) - een ernstige, veel voorkomende en pijnlijke aandoening die vaak bij PPID voorkomt. Dikwijls zijn groeiringen op de hoeven te zien die wijzen op meerdere perioden van  hoefbevangenheid. Hoefbevangen paarden lopen 'op eieren', hangen vaak erg op hun achterhand, liggen veel en hebben warme hoeven met een duidelijk voelbaar kloppend bloedvat in de kootholte. Bel direct uw dierenarts bij deze verschijnselen!
  • Veranderde lichaamsbouw - de spiermassa op de rug neemt af terwijl de buik vaak wat voller wordt door extra vetopslag. Deze vetopslag komt vaak ook op afwijkende plaatsen voor zoals boven de ogen. 
  • lusteloosheid en verminderd presteren
  • Veel drinken en veel plassen - Men kan dit vaak zien aan de aanwezigheid van een natte box
  • Verminderde weerstand - snel ziek en vertraagde wondgenezing
  • Moeilijk drachtig worden
  • Spontane melkgift
  • Epilepsie en blindheid worden in zeldzame gevallen waargenomen


Is het te behandelen?cushing

Jazeker! PPID is een aandoening die te behandelen is en de prognose is in de meeste gevallen goed. Het vroegtijdig diagnosticeren van PPID bij uw paard zal helpen om allerlei bijkomende ziekteverschijnselen te voorkomen. Hoewel een paard met PPID niet echt te genezen is, zorgt een goede behandeling en verzorging er meestal voor dat uw paard vrolijk, fit en in goede conditie blijft. Wij kunnen uw paard helpen met het medicijn Prascend. Dit is een pil die dagelijks gegeven moet worden en de werking van dopamine nabootst. Zodoende brengt het de de pars intermedia in de hypofyse tot rust en kan de ACTH productie worden genormaliseerd. Daarnaast kunt u zelf uw paard helpen door hem bijvoorbeeld te scheren, eventueel aangepast beslag bij hoefbevangenheid en door de juiste voeding te geven.

Neem contact met ons op als u vragen heeft of een afspraak wil maken.


Bron:www.ppidbijpaarden.nl