De gezellige dagen komen er weer aan maar ze brengen ook de nodige gevaren met zich mee. Niet alle lekkernijen die wij in deze periode op tafel zetten zijn goed voor onze dieren.

Chocolade (theobromine)

We ontkomen vrijwel niet aan chocolade gedurende de feestdagen, maar blijf er rekening mee houden dat dit zalige snoepgoed niet geschikt is voor onze huisdieren en voornamelijk honden er wel sterk toe aangetrokken zijn.

Het stofje theobromine dat in chocolade zit, is giftig voor onze huisdieren omdat dit stofje veel te langzaam wordt afgebroken in het lichaam van dieren vergeleken bij mensen.

Duidelijke voorbeelden met de feestdagen zijn de chocoladeletters, chocolade kruidnoten en chocoladeversieringen in de kerstboom, maar vergeet bijvoorbeeld ook niet (los van de feestdagen) de cacaodoppen die in tuinen worden gebruikt (paden/decoratie). In de verschillende soorten chocolade zitten verschillende hoeveelheden theobromine; in witte chocolade zit vrijwel niets, maar hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine er in zit en logischerwijs worden huisdieren dus sneller en ernstiger ziek van donkere chocolade (melk en zeker puur).

Indien uw hond of kat chocolade heeft gegeten, kunnen verschijnselen gaan optreden binnen 24 uur, maar meestal zelfs al na 4 uur.

Verschijnselen kunnen zijn: braken (soms met bloed), buikpijnlijkheid, veel drinken, rusteloosheid tot zelfs hyperactiviteit, kwijlen, veel plassen, wankel lopen en een versnelde hartslag.

In hele ernstige gevallen kunnen er problemen met hart (ritmestoornissen) en longen (moeizaam ademen) en/of verschijnselen van epilepsie optreden.Het eten van chocolade kan leiden tot de dood.

Tegen theobromine bestaat geen antigif. Belangrijk is dat u zo snel mogelijk een dierenarts belt als u door heeft dat uw dier chocolade heeft gegeten. Vaak zorgt de dierenarts er dan voor dat het dier gaat braken en zo de meeste chocolade kwijt raakt voor het verder het lichaam in gaat. Verder kan er alleen ondersteunende therapie gegeven worden om ervoor te zorgen dat het dier zich zo aangenaam mogelijk voelt terwijl de rest van de chocolade langzaam uit het lichaam verdwijnt.


Kerstversiering

Gezelligheid! Wel willen we ook hier even stilstaan bij de eventuele gevaren voor huisdieren.

Kerstverlichting
Wat betreft verlichting (vaak snoeren bij betrokken), is het belangrijk om goed te letten op pups en knaagdieren of konijnen die vrij door het huis heen lopen. Zij kunnen aan de snoeren gaan knagen met alle gevolgen van dien. Ook brandende kaarsen kunt u beter niet aanlaten als er geen toezicht is, de dieren kunnen zichzelf hieraan branden of ze zelfs omstoten. Dit geldt natuurlijk ook voor een open haard of elektrische kachel.

Kerstboom en zijn versieringen
De kerstboom zal in veel huishoudens natuurlijk ook niet ontbreken en we hangen er graag een hoop versieringen in. We adviseren in elk geval geen glazen versieringen te gebruiken, maar ‘onbreekbare’ materialen zoals plastic (indien dit valt, zullen er geen scherven rondvliegen). Bij het ophangen van de versieringen met behulp van een haakje is het belangrijk dat het haakje echt goed bevestigd zit om de tak. Er zijn altijd honden die denken dat ze een gevallen haakje wel als tussendoortje kunnen gebruiken.

Kerstboom water
Zowel honden als katten zijn geneigd eerder water te drinken wanneer er een ‘smaakje’ aan zit (regenwater, slootwater) en zullen ook proberen de watervoorziening van een (echte) kerstboom te gebruiken. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden, omdat de kerstboom stoffen aan het water kan afgeven die voor de dieren niet erg gezond zijn. Ook takken en naalden van de kerstboom kunnen beter niet gegeten worden. Indien dit wel gebeurt, zal ook niet elk dier meteen ziek worden, maar houdt rekening met symptomen als braken, diarree en/of zelfs neurologische klachten. (bron LICG)


Kerstplanten

Er zijn een aantal planten die we voornamelijk zien rondom kerst; de kerstster, hulst, maretak en de kerstroos. Deze planten zullen hieronder besproken worden in de volgorde van erg giftig naar minder giftig.

Maretak
In films wordt dit plantje vaak gebruikt als excuus om een (geheime) liefde eindelijk een keer een zoen te mogen geven wanneer beide personen onder dit (dan aan het plafond hangende) takje staan. Indien u huisdieren heeft, kunt u dit plantje toch beter uit huis laten. De verschijnselen die kunnen optreden na het eten van maretak bestaan uit: braken, diarree, verwijde pupillen, ademhalingsproblemen, shock en indien het dier veel heeft gegeten of er erg gevoelig voor is, kan het soms leiden tot de dood.kerstroos_xl- plantpleziernl

Kerstroos
Deze plant bevat een stof dat op het hart van dieren (en mensen) slaat. In lage doseringen wordt dit stofje nog wel eens toegepast als hartmedicatie bij hartproblemen, maar in hogere doseringen is dit erg giftig. Problemen die kunnen optreden zijn braken, diarree, sufheid, verlamming en hartritmestoornissen. (zie foto rechts, bron: plantplezier)

Hulst
Deze plant geeft alleen ernstige verschijnselen als een dier hier grote hoeveelheden van eet. Met name de besjes bevatten de grootste hoeveelheid giftige stof. De symptomen na het eten van hulst kunnen bestaan uit braken, diarree, speekselen, niet willen eten en schudden met de kop vanwege irritatie aan de mondslijmvliezen. Indien er slechts een kleine hoeveelheid gegeten is, zijn de verschijnselen meestal de dag erna weer weg. Uiteraard kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts.


Kerststerkerstster bron kwekerij a baas
Vroeger dachten we dat deze plant vreselijk giftig was, ondertussen weten we dat het wel meevalt mits het dier er niet teveel van binnen krijgt. Als verschijnselen zien we meestal braken,niet willen eten en wat sloomheid en meestal is dit ook met een dag weg. Uiteraard kunt ook hierbij altijd contact opnemen met uw dierenarts. (zie foto rechts, bron: Kwekerij A. Baas)









Overige gevaren

Gourmet/grillen
Uiteraard geldt het gevaar op verbranding van huisdieren (katten die op tafel kunnen komen). Maar een ander opmerkelijk gevaar geldt voor in huis gehouden vogels. De stoffen die vrijkomen bij het verwarmen van een anti-aanbaklaag zijn voor vogels vreselijk giftig bij het inademen hiervan. Vogels dienen dus altijd in een andere ruimte gehouden te worden gedurende het gourmetten/grillen. Mocht de vogel toch de dampen hebben ingeademd is het zaak hem zo snel mogelijk in een zuurstofrijke omgeving te plaatsen (vaak een zuurstofkooi bij uw dierenarts), omdat ze in zeer korte tijd benauwd kunnen worden en kunnen sterven.

Giftig eten
Druiven, rozijnen, avocado, ui, knoflook, prei, bieslook en macadamianoten: al deze middelen kunnen met de feestdagen op tafel staan. Stuk voor stuk zijn ze giftig voor onze huisdieren (ook gekookt of gebakken, de giftige stoffen blijven behouden), dus houdt daar rekening mee als u dit tevoorschijn haalt. De symptomen variëren per voedingsmiddel, maar belangrijk is dat u meteen uw dierenarts belt wanneer u door heeft dat een dier hier wat van gegeten heeft.

Overgewicht
Ongemerkt krijgen huisdieren vaak wat meer te snoepen tijdens de feestdagen. Houdt er rekening mee dat elk plakje extra kaas of worst dat u geeft aan een kat of kleine hond net zo hard meetelt als een broodje hamburger bij McDonalds voor een mens.