Voor we aan de operatie beginnen krijgt de poes een pijnstiller toegediend. Ook wordt de gezondheid van de poes gecontroleerd, omdat een narcose de bloedsomloop verandert en de organen zwaarder belast worden. Voor dieren met bijvoorbeeld een hart-, nier- of leverprobleem kan de narcose een risico vormen. De narcose kan hierop aangepast worden. Tijdens de narcose wordt de poes door speciaal hiervoor opgeleide assistenten in de gaten gehouden. Zij letten onder andere op de ademhaling, de hartslag, de slijmvliezen en de temperatuur, geholpen door allerlei apparatuur die dit nauwkeurig kunnen meten. Via een buisje in de keel (een tube) krijgt ze continu zuurstof en indien nodig ook gasnarcose. 

Om een poes onvruchtbaar te maken worden haar eierstokken verwijderd. Omdat het om een buikoperatie gaat is het belangrijk dat het steriel gebeurt. Als de poes onder algehele narcose is, wordt ze naar de operatiekamer gebracht. De operatietafel is verwarmd, zodat ze niet afkoelt.

Operatie voorbereiden

Om goed bij haar buik te kunnen wordt ze op haar rug gelegd en haar pootjes zo vastgebonden dat ze stabiel ligt. Het gebied rond de navel wordt geschoren en vervolgens grondig gewassen en ontsmet. Alle instrumenten voor de operatie worden klaargelegd en vervolgens kan de operatie beginnen.

Openen buikholte

De huid van een poes is erg dun, dus de chirurg zit al gauw in de buikholte. Het eerste wat zichtbaar wordt is het buikvet.

DSC_0975

Opzoeken eierstokken

Voor het opzoeken van de eierstokken gebruiken we een speciaal instrument, de zogeheten ´Snook´ oftewel ovarium haak.
DSC_0976

Wegnemen eierstokken

Als de eierstok gevonden is wordt deze omhoog gehaald zodat deze aan beide kanten kan worden afgebonden. Zo wordt de bloedtoevoer afgesloten en wordt een nabloeding voorkomen. De eierstok kan nu voorzichtig worden verwijderd. De baarmoeder van een poes bestaat uit twee ´hoorns´. Bij de top van elke hoorn ligt één eierstok. Als de eerste eierstok verwijderd is, is de eierstok bij de andere hoorn aan de beurt.

DSC_0978

Kleintjes!

De eierstokken van een poes zijn maar klein, niet groter dan een doperwtje!

DSC_0979





DSC_0980


Buik sluiten

De buikwond wordt zorgvuldig dicht gehecht. De huid hechten we onderhuids en deels in de huid zodat aan de buitenkant geen hechtdraad zichtbaar is. De poes kan zo minder goed bij de hechtingen om deze te beschadigen. De hechtdraadjes die gebruikt worden zijn oplosbaar en worden vanzelf door het lichaam opgenomen. Een paar uur na de operatie is de poes weer wakker en nog dezelfde dag mag de poes weer lekker naar huis!