Sterilisatie kat

De leeftijd waarop uw kat gesteriliseerd kan worden is vanaf 6 maanden.   

Bij steriliseren nemen we in principe alleen de eierstokken weg. Deze produceren de geslachtshormonen. Indien we tijdens de operatie zien dat de baarmoeder er afwijkend uitziet, zal het advies zijn om deze ook te verwijderen. 

Voordelen

Geen kans meer op baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking ontstaat onder invloed van de geslachtshormonen. Door de ontsteking vult de baarmoeder zich met bloed en pus. Hierdoor gaan poezen zich ziek voelen en krijgen klachten als vieze (stinkende) uitvloeiing, koorts (normaaltemperatuur van de kat is 38-39 °C) minder eten, meer drinken en plassen, opgezette, pijnlijke buik en sloom worden. Door te steriliseren halen we de geslachtshormonen weg en hierdoor ook de kans op het ontstaan van een baarmoederontsteking. Het voorkomen van baarmoederontsteking is niet leeftijdsgebonden. Daarom is het advies om poezen op latere leeftijd alsnog te steriliseren ook als ze al één of meerdere nestjes hebben gehad.  

Onvruchtbaarheid

Doordat de eierstokken en een klein deel van de baarmoeder worden verwijderd, wordt de poes onvruchtbaar en blijft ook de krolsheid weg. Doordat ze onvruchtbaar worden, kunnen er geen ongewenste nestjes meer ontstaan. 

Afname van de kans op melkkliertumoren

In 80 % van de gevallen zijn melkkliertumoren bij de kat kwaadaardig. We zien ze vooral bij oudere intacte poezen, maar ze kunnen ook voorkomen bij gesteriliseerde poezen en bij katers. Een melkkliertumor kan 1 enkele bult ter hoogte van een tepel zijn, echter kunnen er ook meerdere bulten ontstaan bij verschillende tepels. De tumoren kunnen zich uitzaaien naar de lymfeknopen en de longen.

Nadelen

Gevoeliger voor overgewicht

Na sterilisatie verandert de stofwisseling van de kat. Hierdoor kunnen ze, met dezelfde hoeveelheid voer als voor de sterilisatie, aanmerkelijk dikker worden. Aangezien overgewicht, net als bij mensen, gevolgen heeft voor onder andere hart- en bloedvaten, bloeddruk en gewrichten moet dat voorkomen zien te worden.  Ook bestaat er bij katten een verhoogd risico op suikerziekte. Het is dus belangrijk om het gewicht van uw kat in de gaten te houden en maatregelen te nemen indien blijkt dat uw kat toch in gewicht gaat toenemen. Voor vragen betrekkende voeding en overgewicht kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Kopie van ooronderzoek

Aangezien de nadelen niet opwegen tegen de voordelen, adviseren we u, indien u geen nestje wilt, om uw poes op jonge leeftijd te steriliseren. Wilt u meer weten over de ingreep en hoe wij bij dierenkliniek Benschop Oudewater te werk gaan? klik dan hier.


Tekst geschreven voor Nicolette v/d Ven