Sterilisatie kat

Uw poes mag vanaf 6 maanden worden gesteriliseerd. Wilt u meer weten over de ingreep en hoe wij bij dierenkliniek Benschop Oudewater te werk gaan? klik dan hier.

Nazorg sterilisatie kat

Uw poes is bij ons geopereerd. Hier volgen een aantal adviezen voor de eerste paar dagen. Heeft u toch nog vragen dan mag u natuurlijk altijd bellen.

Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan moet ze 10 dagen rustig aan doen. Het liefst in deze tijd ook niet naar buiten.

Vruchtbaarheid: Na de sterilisatie is uw poes direct onvruchtbaar.

Eten en drinken: Ze mag bij thuiskomst alles weer eten en drinken. Het kan zijn dat uw poes misselijk is van de narcose, het geeft dan ook niet als ze diezelfde dag nog niet wil eten. De volgende dag moet ze wel weer gaan eten. Het kan zijn dat uw poes wat in gewicht aankomt. Dit komt doordat de stofwisseling op een lager niveau is komen te liggen. U kunt dit voorkomen door ongeveer 15-20% minder te voeren dan voorheen.

De wond en hechtingen: De hechtingen lossen vanzelf op en dit duurt ongeveer een maand. De wond wordt onderhuids gehecht zodat zo min mogelijk hechtmateriaal aan de buitenkant zichtbaar is. Hierdoor geneest de wond mooier en heeft uw dier minder de neiging de hechtingen eruit te likken. Uw poes mag de wond schoonlikken, maar ze mag er niet continue aan knagen of bijten. In dat geval kunt u een kraag ophalen of uw poes een T-shirt aantrekken. U hoeft niets aan de wond te doen, juist door zalf op de wond te smeren wordt de drang om dit er af te likken groter. Als de huid rondom de wond erg geïrriteerd is (door  het scheren en wassen) kunt  u daar wat vette zalf zoals purol of vaseline opsmeren. Het is belangrijk dat dit niet op de wond word gesmeerd.

Controle: We willen na 10 dagen graag de wond controleren om te zien of alles goed is gegaan. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Wanneer u ons moet bellen:

button contact

  • Zodra u denkt dat er iets niet goed gaat of u het niet vertrouwt.
  • Bij bloedverlies.
  • Als uw poes voortdurend aan de wond zit.
  • Bij herhaaldelijk braken.
  • Niet willen drinken.
  • Bij algeheel ziek zijn.
Bij twijfel altijd bellen!