Hoe werkt een enting?

De belangrijkste antistoffen krijgen kittens na de geboorte via de biest (colostrum). Dit kan alleen in de eerste 24 uur van hun leven worden opgenomen. Deze antistoffen staan als het ware klaar om een ziektekiem aan te vallen als een kitten hiermee in aanraking komt. Na ongeveer 9 weken vervagen de antistoffen. Dit is het moment om de kittens te enten. Met de enting krijgen ze, afhankelijk van de enting, verzwakte of dode ziekteverwekkers ingespoten. Nu moet het lichaam zelf aan de slag om antistoffen te maken. Omdat de bescherming van de biest langzaam verminderd moet er met 12 weken nogmaals een enting gegeven worden. Na de enting op 12 weken kan het lichaam, afhankelijk van welke antistoffen, 1 tot 3 jaar onthouden hoe de antistoffen gemaakt moeten worden. Als een kat na een enting in aanraking komt met een ziektekiem kan het lichaam direct in actie komen, hij herkent namelijk de ziektekiem en weet welke antistoffen hij er op af moet sturen. Als een kat niet is geënt en in aanraking komt met een ziektekiem, moet hij eerst de juiste antistof maken. Dit heeft even tijd nodig en in de tussentijd kunnen de ziektekiemen zich goed verspreiden.

Wanneer is een kat het meest vatbaar?

Kittens, oude katten, drachtige katten en katten met een verminderde weerstand (zieke dieren) zijn het meest gevoelig voor een ziekte. Het maakt hierbij niet uit welke ziekte. Dit komt omdat hun immuunsysteem nog niet of niet meer optimaal werkt. Ziektes kunnen zo makkelijk binnen komen en zich verspreiden.

Kattenziektes

Kattenziekte
Kattenziekte is een zeer besmettelijke ziekte. De beste omgeving voor het virus zijn het beenmerg en de darmen. Een verminderde afweer en klachten van het maagdarmkanaal zijn daarom de belangrijkste verschijnselen. Als een poes kattenziekte krijgt tijdens de dracht kunnen er afwijkende kittens geboren worden. Kattenziekte kan jaren lang in de omgeving overleven en is in de omgeving moeilijk te bestrijden.

Niesziekte
Niesziekte is een ontsteking van de voorste luchtwegen, verschillende virussen en bacteriën spelen hierbij een rol. Het kan blijven bij niesen en uitvloeiing bij ogen en neus maar het kan ook doorslaan in bronchitis en longontsteking. Niesziekte is te bestrijden met medicijnen mits er op tijd ingegrepen word. Gebeurd dit niet kan de niesziekte chronisch worden. Het word overgebracht door direct contact tussen katten maar ook door besmet materiaal.

Rabiës (hondsdolheid)
Ook katten kunnen rabiës krijgen, meestal door bijten (speeksel). Het is een gevaarlijke ziekte met meestal een dodelijke afloop. Katten zullen na besmetting zich meestal verstoppen, en niet zo snel bijten/ aanvallen. Omdat er een kans bestaat dat dit wel gebeurt, is het ook voor katten belangrijk dat ze geënt worden als ze naar het buitenland gaan.

Bordetella 
Bordetella is een medeveroorzaker van niesziekte. Tegenwoordig is dit in veel pension's een verplichte enting. De enting word als een neusdruppel gegeven. 

FeLV (feline leukemie virus)
Dit is een dodelijk virus. Katten raken meestal besmet door het speeksel van een besmette kat. Ook geven drachtig poezen het door aan de kittens. Echter is dit vaak pas na langdurig contact tussen de katten. FeLV kan tumoren van de witte bloedcellen (leukemie) veroorzaken maar vaker komen infecties voor. Dit komt omdat het immuunsysteem word verzwakt.

FIV (feline immunodeficientie virus/ katten aids)
DIt virus is verwant aan Aids bij mensen. Katten kunnen mensen NIET besmetten, en mensen kunnen katten ook NIET besmetten. Het word overgedragen via bloed, dit is vaak bij vecht en bijtwonden. Ook geven drachtige poezen het door aan de kittens. Na besmetting zijn er verschillende stadia. In eerste instantie is er nog niet veel te merken. Later krijgen ze last van infecties en deze worden steeds erger. FIV is niet te genezen, het kan alleen worden onderdrukt.


Wanneer uw kat laten vaccineren?

9 weken
- kattenziekte 
- niesziekte

12 weken
- kattenziekte
- niesziekte

1 jaar

- kattenziekte
- niesziekte

Vervolgens wordt er jaarlijks geënt voor niesziekte en 1x per 3 jaar voor kattenziekte. De Bordetella enting is een jaar geldig en de Rabiës enting 3 jaar.

De Bordetella en Rabiës entingen worden niet standaard gegeven, maar zijn op verzoek van de eigenaar. Mocht uw kat tijdens uw afwezigheid naar een pension gaan is het verstandig om tijdig na te gaan welke entingen verplicht zijn.