Varkens zijn intelligente en vriendelijke dieren. Ze kunnen gezellige huisdieren zijn, en kunnen (en moeten) veel geleerd worden. Dat wilt niet zeggen dat ze niet laten weten als ze het er niet mee eens zijn, ze kunnen dat luidkeels duidelijk maken. Er zijn veel verschillende soorten varkens, van kleine hangbuikzwijntjes tot grote landvarkens. En ze hebben allemaal een passende huisvesting, voeding en verzorging nodig. Varkens zijn sociale dieren en kunnen daarom niet alleen gehouden worden, tot vier dieren valt dit onder hobbymatig.
Varkens zijn alleseters, dat wilt zeggen dat ze gras, hooi, groente, fruit, maar ook vlees kunnen eten. Het is in Nederland echter verboden om vlees of keukenafval aan dieren te voeren, dus geef dit niet (met het oog op ziekteverspreiding). Varkens moeten vooral ruwvoer (gras of hooi) eten, aangevuld met een speciale hobbyvarkensbrok. Groente en fruit kan gegeven worden als snack of als beloning bij het oefenen met de varkens. Varkens zijn niet kieskeurig als het om eten gaat en willen daarom nog wel eens te zwaar worden, waar ze problemen van kunnen ondervinden, zoals gewrichtsproblemen. Zeker brood is een echte dikmaker, geef dit dus niet of nauwelijks. Het is belangrijk goed te kijken of uw varken niet te zwaar wordt en gericht op het streefgewicht te voeren. Bij een varken in een goede conditie zijn de ribben wel te voelen maar niet te zien.
Varkens staan bekend om het wroeten en modderbaden, dit doen ze dan ook graag en hun huisvesting moet daarop bedacht zijn. Ze hebben naast een schone, droge stal ook veel ruimte buiten nodig. Zo krijgen ze genoeg beweging en kunnen ze op onderzoek uit. Let op dat de weide goed is afgezet, varkens kunnen namelijk ook goed zwemmen. In de weide kan een modderpoel gemaakt worden, zodat de varkens ook kunnen wroeten. Door een deel van de uitloop te verharden slijten de nagels van de varkens op een natuurlijke manier. De grootte van de stal en uitloop hangt erg af van hoeveel dieren er zijn en hoe groot deze zijn. Varkens zijn zindelijk en zullen hun hok daarom vaak schoon houden. Door de mest tweemaal per week te verwijderen uit de uitloop blijft het verblijf veel schoner en mesten de varkens op een vaste plek. Varkens zijn erg nieuwsgierig en vinden het ook erg leuk om te spelen met attributen. Hierbij kan worden gedacht aan (harde) ballen, jutten zakken, touwen, kauwkettingen, voerballen en schuurborstels. Wissel speelgoed regelmatig af om het interessant te houden.
Naast een goed huis en voeding hebben de varkens ook verzorging nodig. Door ze regelmatig te controleren op verwondingen of vastzittend vuil, de lengte van nagels te checken en na te gaan of ze geen jeuk hebben kunnen veel problemen tijdig worden opgelost. Ook zijn er een aantal dierziektes die ook bij hobbyvarkens voorkomen, waartegen gevaccineerd kan worden (zoals vlekziekte). Ook worminfecties kunnen behandeld worden. Dit is niet altijd nodig, maar ligt aan de situatie bij u thuis. Ook het castreren van varkens kan nodig zijn, zeker als er meerdere mannetjes (beren) bij elkaar worden gehouden. De castratie wordt regelmatig uitgevoerd, en het betreft een redelijk makkelijke ingreep, echter zijn varkens wel lastig onder narcose te brengen. Als u overweegt om uw varken te laten castreren, of als er andere zorg nodig is, overleg dan gerust met een van onze dierenartsen.
Het houden van varkens is erg leuk, maar soms is het prettig om met iemand met extra kennis te overleggen. Wilt u graag eens met de dierenarts kijken naar de huisvesting, voeding of welke behandelingen nodig zijn, neem dan gerust contact op voor een bezoek en overleg.
Tekst geschreven door Mariska Lansbergen