Met de juiste voeding kunt u vele gezondheidsproblemen bij uw cavia of konijn voorkomen. Deze problemen bestaan vaak uit gebitsproblemen, blaasstenen, ‘plakpoep’, een stilliggend maagdarm-kanaal en overgewicht.

Een gebalanceerde voeding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Onbeperkt hooi van een goede kwaliteit
  • Pallet brokjes
  • Groente en fruit
  • Vitamine C (voornamelijk cavia)
  • Geen brood, snoep en liksteen

Naast voeding is voldoende lichaamsbeweging ook erg belangrijk om uw konijn of cavia gezond te houden. Het stimuleert het maagdarmkanaal en voorkomt dat ze te dik worden. Wilt u meer weten over de risico's van overgewicht of het laten afvallen van uw dier? Klik dan hier om naar onze pagina over overgewicht te gaan.



Onbeperkt hooi van een goede kwaliteit

Onbeperkt betekent dat ze de hele dag door hooi tot hun beschikking hebben. Hooi zorgt voor een goede slijtage van de tanden en kiezen, waardoor gebitsproblemen worden voorkomen. Daarnaast zet hooi de darmen aan het werk, waardoor uw konijn of cavia goede ontlasting krijgt.
Goede kwaliteit van het hooi is belangrijk. Ieder konijn en elke cavia lust hooi, maar ze zullen hun neus optrekken voor stoffig, muf hooi. Goed hooi is hooi waar u ook graag uw neus in wilt steken! Het moet lekker fris ruiken. Daarnaast is goed hooi lichtgroen van kleur en zijn het lange sprieten. In bijvoorbeeld supermarkten, maar ook bij sommige dierenwinkels, is vacuüm verpakt/samengeperst hooi te koop; dit hooi is stoffig en kort en dus niet geschikt. De (meestal) 500 gram zakken met los kruidenhooi van bijvoorbeeld Cocini / Puik / Thijssen zijn vaak van goede kwaliteit; nog beter is natuurlijk hooi van de boer!
Verdeling konijnen dieet

Wat dit voedings plaatje beschrijft is dat:
80% bestaat uit hooi
10% bestaat uit fruit en groente
5% bestaat uit pellet
5% bestaat uit gezonde snoepjes



Pellet brokjes

Veel konijnen hebben de hele dag een bakje vol brokjes staan. Hierdoor eten ze vaak minder hooi, omdat ze al vol zitten. Ook krijgen ze te veel van het één binnen en te weinig van het andere, zeker als het gaat om gemengde brokjes (allemaal verschillende zaden, brokjes etc.); ze gaan de lekkerste dingen eruit zoeken.

Geef niet teveel: maximaal 1 eetlepel per kg lichaamsgewicht per dag. Heeft u een konijn van 2 kg, dan mag deze dus in totaal slechts 2 eetlepels brokjes per dag! Op de verpakking staat vaak meer aangegeven, maar dat is voor de meeste konijnen met weinig lichaamsbeweging te veel. De brokjes zijn bij voorkeur allemaal hetzelfde (pellets).

Een goed merk is Science Selective. U kunt een gratis proefzakje bij ons krijgen om te kijken of uw konijn het lekker vindt.





Groente en fruit

Variëren en niet teveel is hierbij het belangrijkste. Gas-producerende groenten (zoals uien) zijn ongeschikt. Paprika en broccoli bevatten veel vitamine C, wat voor de cavia belangrijk is. Appel bevat vrij veel suiker, dus wissel hiermee af. Hier volgt een rijtje met geschikte groentes en fruit:

Wel geschikt: Broccoli, basilicum, boerenkool, waterkers, paksoi, wortel + loof, andijvie, witlof, peterselie (niet teveel), paardenbloem, selderij (niet teveel), zuring (zeer beperkt), mosterdblaadjes, weegbree, romeinse sla, wilde archillea en spinazie (beperkt).

Niet geschikt: Bieslook, prei, ui, knoflook, rabarber, kool en aardappel(schillen).


Vitamine C

Cavia’s kunnen, net als ons, zelf geen vitamine C aan maken. Als u goede kwaliteit cavia brokjes geeft en varieert met groente en fruit, is het in principe niet nodig om extra vitamine C te geven. Twijfelt u toch kunt u eventueel af en toe een vitamine C pilletje geven. Mochten ze een overschot van deze vitamine krijgen plassen ze dit uit. Dit is echter niet bij alle vitamines zo. Geef ze dus niet zomaar een vitamine pilletje. Teveel kan ook schadelijk zijn in sommige gevallen.

Geen brood snoep en liksteen

Helaas zijn er vele soorten snoep en likstenen te verkrijgen; maar ook hier geldt eigenlijk hetzelfde verhaal voor als bij brokjes: ze worden er te dik van, willen minder hooi eten en krijgen teveel van het één binnen en te weinig van het ander. Als u ze wilt verwennen, zijn ze vaak minstens zo blij met een extra stukje fruit of groente; ook kunt u de brokjes geven alsof het snoepjes zijn. Een liksteen hebben ze absoluut niet nodig en doet meer kwaad dan goed.

Veel konijnen krijgen brood. Dit bevat teveel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn. Laat het brood dus liever achterwege. Als u toch graag snoepjes wilt geven kunt u het beste de snoepjes geven van Supreme Science Selective naturals.