Over de juiste voeding voor mens en dier zijn bibliotheken vol geschreven. Dé juiste voeding bestaat niet, er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Maar een beetje kennis van dier en voeding helpt wel om uw huisdier zo gezond mogelijk te houden. Want wie weet gelooft ook u ongemerkt wel in een voedselfabel….
Wij mensen zijn alleseters. Wij kunnen zowel plantaardig als dierlijk voedsel van nature goed verteren. Onze honden en katten zijn echter van nature prooidiereters. Ze eten in de natuur vooral vlees en de (plantaardige) maaginhoud van hun prooidieren, die al voorverteerd is. Het gebit en spijsverteringsstelsel van hond en kat verschillen sterk van het onze. Hun voedselbehoefte is dan ook geheel anders dan onze schijf van vijf. Zie hier: 5 voedselfabels!
De diervoeders die in Nederland te koop zijn, moeten voldoen aan strenge eisen en dit wordt regelmatig gecontroleerd. Slechte voeders zijn dan ook eigenlijk niet te krijgen. Koop wel altijd verpakt voedsel, want daarop staat een houdbaarheidsdatum en ingrediëntenlijst. Als er ‘volledig diervoeder’ op de verpakking staat, mag u erop vertrouwen dat alles wat uw hond of kat nodig heeft, erin zit. Dat geldt voor droogvoeder (brokjes) en blikvoeding of maaltijdzakjes. Het is dan ook beslist niet nodig om extraatjes te geven in de vorm van brood, knabbels, vers vlees of extra ‘vitamientjes’. Soms is het zelfs ronduit onwenselijk. Wist u dat er zoiets als een vitaminevergiftiging bestaat? Die krijg je niet van een appeltje teveel, maar bijvoorbeeld wel van teveel lever (vitamine A) eten. Of van een overmaat aan voedingssupplementen. Dat geldt voor mens én dier.
Wij horen op de praktijk vaak, dat de hond dagelijks een sneetje brood krijgt. Wat kan dat nou voor kwaad, zult u denken. Brood is toch gezond, en één zo’n sneetje… Nou, rekent u even mee. Een mens weegt gemiddeld 70 kilo. Een beetje hond zo’n 17 kg. Een mens is dus ruim 4x zwaarder dan een hond. Eén sneetje brood is bij de hond dan ook vergelijkbaar met ruim 4 sneetjes bij een mens! Hoe zou u er na verloop van tijd uitzien, als u dagelijks 4 boterhammen extra zou eten? Hou het liever bij een normale portie hondenvoer, verdeeld over 2 maaltijden per dag. Daarin zitten de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen. Zo krijgt uw hond alles binnen wat hij nodig heeft!
Honden met een (over-)gevoelige maag en darmen moeten liever helemaal geen brood krijgen, ook niet af en toe als extraatje, of door de kruimels van het bord van het baasje te eten. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde bestanddelen in het brood de darmen extra irriteren. Hou het bij deze dieren dus zéker op uitsluitend hondenvoeding, evt. zelfs dieetvoeding speciaal voor overgevoeligheid. Uw dierenarts kan u daar meer over vertellen.
Bron Wallpaperama
Van oudsher hoort bij een kat een schoteltje melk. Maar wist u dat in gewone koeienmelk en sommige andere zuivel een melksuiker (lactose) zit, waar katten helemaal niet zo goed tegen kunnen? Lactose kan diarree veroorzaken. Diervoederfabrikanten hebben daar handig op ingespeeld door speciale kattenmelk op de markt te brengen. Die wordt beter verdragen door het kattenlichaam, maar gewoon vers drinkwater is veruit de beste manier om in de vochtbehoefte van uw kat te voorzien. Dat sommige katten dat ‘verse’ drinkwater uitsluitend uit vissenkom, vijver of toiletpot wensen te nuttigen… Tja, het blijven wonderlijke dieren.
Ook water met een scheutje melk erdoor is niet zo’n goed idee. Vanwege de lactose, maar ook omdat melk buiten de koelkast snel bederft. Een bakje water met melk erdoor is daardoor vrij kort drinkbaar, zeker op warme dagen. Omdat katten 24 uur per dag toegang moeten hebben tot fris drinken, kunt u dus beter kiezen voor 100% kraanwater. Dat bederft niet en is op alle temperaturen drinkbaar.
Overigens is bovengenoemde kattenmelk beslist niet geschikt als flesvoeding voor jonge kittens!! Kittens die nog niet (genoeg) vast voedsel kunnen eten, moeten bijgevoerd worden met speciale kittenmelk die alleen in poedervorm verkocht wordt. Neem even contact op met de praktijk als u kittens wilt bijvoeden, dan geven we u advies op maat.
Natuurlijk is het leuk om Fikkie of Minous af en toe een traktatie te gunnen, dat kan helemaal geen kwaad. Maar net als bij mensen geldt: teveel extraatjes leveren ook teveel extra caloriën. En overgewicht bij huisdieren zien we helaas heel vaak. Een brokje van het normale voer als beloning doet het vaak net zo goed als een honden- of kattensnoepje.
Om te voorkomen dat u ongemerkt teveel voer geeft in de vorm van beloningen, kunt u het volgende doen: weeg ‘s morgens de benodigde hoeveelheid voer voor uw dier voor die dag af. Meestal staat op de verpakking een richtlijn hoeveel u mag geven. Verdeel de daghoeveelheid over twee maaltijdporties, en steek een gedeelte in een zakje wat u de hele dag bij u draagt. Iedere keer als u een beloning geeft, geeft u dit uit het zakje. Zo kunt u volop belonen zonder teveel te geven. Vooral handig bij pups die nog van alles moeten leren!
Honden kunnen baat hebben bij het gebruik van kauwstaafjes om tandplaque tegen te gaan. Bijna niemand weet echter, dat deze kauwstaafjes bijzonder calorierijk zijn. Als u deze staafjes geeft, is het verstandig om het normale voer wat te minderen. Anders wordt uw hond al snel te dik.Ook moeten honden minimaal een half uur op een bot of kauwstaaf kauwen om effect te hebben. Er zijn ook andere manieren om het gebit in goede conditie te houden, zoals tanden poetsen. Neem voor meer informatie over gebitsonderhoud even contact op met de praktijk.
Bron Nourittani
Veel mensen geven hun huisdier brokjes, omdat dit beter zou zijn voor het gebit, of omdat het ‘gezonder’ zou zijn dan voeding uit blik of maaltijdzakje. U ook? Toch is het echt een fabel.
Gebit
Gewone honden- en kattenbrokken zijn vergelijkbaar met een koekjes: zodra erop gebeten wordt, vallen ze uiteen en vermengen zich snel met het speeksel tot een brij. Deze is qua substantie vergelijkbaar met blikvoeding, ook wel zacht- of natvoeding of ‘vlees’ genoemd. Gewone brokjes doen dan ook weinig om het gebit schoon te houden. Achtergebleven restjes kunnen leiden tot tandplak en uiteindelijk tandsteenvorming.
Speciale voeding voor het gebit helpt wél om de tanden en kiezen schoon te houden. Deze speciale brokjes zijn een beetje taai en gummy-achtig, waardoor ze als een hulsje om het gebit schuiven. Het dier moet enige moeite doen om deze brokjes weer los te werken, en zo wordt tandplak weggewreven en tandsteenvorming voorkomen. Deze speciale voeding (dieetvoeding voor het gebit) is er voor hond en kat, maar is alleen bij de dierenarts verkrijgbaar.
Voedingswaarde
In kwaliteit qua voedingswaarde is er ook weinig verschil tussen nat- en droogvoer. Er bestaan van beide uitstekende en iets mindere varianten. In natvoeding zit wel meer vocht: per kg voeding betaalt u dus deels voor water. Dieren die droogvoeding krijgen, drinken meestal wat meer dan soortgenoten die natvoer krijgen. Maar omdat in natvoer al water zit, is de totale vochtopname bij natvoer of droge brokken vrijwel gelijk.
Er zit wel verschil tussen merken diervoeding qua verteerbaarheid. Hiermee bedoelen we de hoeveelheid van elke kilo voedsel die daadwerkelijk verteerd wordt. Hoe hoger de verteerbaarheid, hoe minder ‘restjes’ het lichaam via de ontlasting en urine weer verlaten. Premium merken zijn over het algemeen wat beter verteerbaar en zorgen dus voor minder ontlasting. Maar ook hier geldt: zowel nat- als droogvoeders kunnen goed of minder goed verteerbaar zijn. Het verschil zit in het merk en de grondstoffen, niet in het type voeding.
Overigens: van goed verteerbare (duurdere) voeding hoeft u per dag minder te geven. Dit heft het prijsverschil t.o.v. goedkopere merken soms aardig op!