Konijnen zijn groepsdieren

Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houd daarom het liefst minimaal twee konijnen samen in een groot hok. Een mannetje en een vrouwtje samen is meestal de beste combinatie. Natuurlijk moet u dan maatregelen nemen om te voorkomen dat u er al snel jonge konijntjes bij hebt. Het is te adviseren om liefst beide dieren, maar in elk geval het mannetje te laten castreren. Twee ongecastreerde mannetjes gaan vrijwel altijd vechten als ze ouder worden. Ook bij een combinatie van twee vrouwtjes kan het gebeuren dat de dieren als ze volwassen zijn plotseling gaan vechten onder invloed van hormonen. Twee gecastreerde vrouwtjes of op jonge leeftijd gecastreerde mannetjes kunnen vaak goed samenleven. Wat aan rustig samenleven bijdraagt is het van jongs af aan samen opgroeien, of op neutraal terrein (dus buiten het hok) rustig aan elkaar kunnen wennen en voldoende ruimte en schuilmogelijkheden hebben. Zet echter nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar, ze kunnen elkaar flink verwonden.

Voortplanting konijn

Konijnen zijn vruchtbaar vanaf drie tot vijf maanden. Vrouwtjes, ook wel voedsters genoemd, kunnen dan drachtig worden. Na 29 tot 33 dagen werpen zij een nest jongen. Een nest bestaat vaak uit drie tot acht jongen, maar een nest kan ook groter zijn. De jongen worden kaal en blind geboren. Ze worden vaak maar eens per dag door hun moeder gezoogd. Na drie weken komen ze uit het nest, maar pas na zes tot zeven weken zijn ze oud genoeg om hun moeder te verlaten. Houd er rekening mee dat de moeder direct na de worp weer vruchtbaar is.

Waarom moet je een konijn laten helpen?

Als dierenarts adviseren we dat je je konijn laat helpen (= steriliseren of castreren), omdat je voorkomt dat ze ongewenst gedrag gaan vertonen zoals, hormonaal bepaald, dominant gedrag, sproeien, agressie en vechten of nog erger ongewenste nakomelingen krijgen. Ook is steriliseren van een vrouwtje erg belangrijk omdat ze op latere leeftijd een baarmoedertumor kunnen krijgen.

Konijnen geslachtsbepaling

Het is bij konijnen niet altijd makkelijk te zien of het een voedster (vrouwtje) of rammelaar (mannetje) betreft. Hieronder hebben we met foto's een beschrijving de verschillen voor u op een rij gezet.
konijn sekse bepalen sexen dierenkliniek benschop Oudewater

Voedster - vrouwelijk konijn

De geslachtsopening bij het vrouwelijke dier is spleetvormig. De afstand tussen de anus (meer richting de staartbasis) en de vagina is heel kort. De beide openingen zitten bijna aan elkaar vast.

Rammelaar - mannelijk konijn

De geslachtsopening bij het mannelijke dier is rond. Soms lukt het om de penis zelfs iets uit te laten stulpen. De afstand tussen de anus (meer richting de staartbasis) en de penis is groter dan bij een voedster.
konijn sekse bepalen sexen vrouwtje voedster dierenkliniek benschop Oudewater tekst
konijn sekse bepalen sexen mannetje rammelaar dierenkliniek benschop Oudewater tekst

Sterilisatie vrouwelijk konijn

Het is verstandig om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. U voorkomt hiermee dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor of een ander baarmoederprobleem krijgt. De sterilisatie kan vanaf een leeftijd vanaf 6 maanden.
het laten steriliseren van uw konijn heeft verschillende voordelen:

  • Het voorkomen van ongewenste dracht
  • Het voorkomen van hormonale problemen door bijvoorbeeld cysteuze ovaria
  • Het voorkomen van baarmoederontstekingen (endometritis / hyperplasie)
  • Het voorkomen van baarmoedertumoren
  • Agressiviteit of dominantie bij vrouwelijke konijnen tegen gaan.

Dominantie uit zich onder andere als het rijden op andere konijnen (mannetjes maar ook vrouwtjes) en agressiviteit naar mensen en/of andere dieren.


Castratie mannelijke konijn

We  adviseren om uw mannelijke konijn, de ram, te laten castreren. Dit kan vanaf een leeftijd van 4-5 maanden.
We hebben een aantal redenen op een rij gezet om dit advies te ondersteunen.

  • Ongecastreerde mannetjes kunnen, als ze sexueel actief worden, agressief worden naar soortgenoten en/of naar de eigenaar.
  • Ongecastreerde mannetjes kunnen onderling gaan vechten
  • Ook kunnen zij onder invloed van die mannelijke hormonen gaan sproeien in huis.
  • Daarnaast kan een ongecastreerde ram uiteraard voor ongewenste nakomelingen zorgen. button contact
let op: Na de castratie kunnen ze nog 2-3 weken vruchtbaar zijn. Houdt ze daarom gedurende die periode nog even apart van andere konijnen.
 
Wilt u weten hoe een castratie in zijn werk gaat? Op onze pagina hoe doen we dat leest u hier alles over.

Als de konijnen tijdelijk apart gehouden worden is ze het belangrijk dat ze elkaar wel kunnen zien en ruiken. Dit voorkomt dat ze elkaar ontwennen. Daarbij is het ook verstandig om de konijnen om de dag van hok te wisselen. Op deze manier blijft ook de geur van het andere konijn "gewoon".