Warmblood Fragile Foal Syndrome  (WFFS)


Het Warmblood Fragile Foal Syndrome wordt veroorzaakt door een genetische afwijking, veulens worden dood geboren, overlijden snel naar de geboorte of moeten worden geëuthanaseerd. De aangedane veulens hebben een afwijkende, zeer gevoelige huid en slechte gewrichten. Het is een zeldzame aandoening waarvan momenteel wordt onderzocht hoeveel dragers de Nederlandse warmbloed populatie bezit. Dragers vertonen zelf geen verschijnselen maar kunnen wel een WFFS-veulen krijgen.dkbo veulen land bijgesnedenHet Warmblood Fragile Foal Syndrome wordt veroorzaakt door een genetische afwijking, veulens worden dood geboren, overlijden snel naar de geboorte of moeten worden geëuthanaseerd. De aangedane veulens hebben een afwijkende, zeer gevoelige huid en slechte gewrichten. Het is een zeldzame aandoening waarvan momenteel wordt onderzocht hoeveel dragers de Nederlandse warmbloed populatie bezit. Dragers vertonen zelf geen verschijnselen maar kunnen wel een WFFS-veulen krijgen.

Het is mogelijk om uw merrie te testen door haren op te sturen, lees daarover meer: https://www.vhlgenetics.com/Webshop/TestDetails/tabid/259/ProdID/566/Language/en-US/CatID/3/Warmbloo...

Ook kan de dierenarts bloed afnemen om te testen op dragerschap om te voorkomen dat er WFFS-veulens worden geboren en het gen verder in de populatie wordt verspreid.

Om de omvang van het probleem beter in beeld te brengen is het verder belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts wanneer er een veulen dood wordt geboren.