Samen zorgen voor dierenwelzijn

Als je honden hebt dan wil iedereen het beste voor zijn dier en je geeft ze graag een goed leven. Maar wat is nu eigenlijk het beste voor een hond? Wat is dierenwelzijn en zijn hier handvatten voor? Binnen onze praktijk is dierenwelzijn ontzetten belangrijk. We delen daarom veel en graag onze kennis over dit onderwerp, maar we horen net zo graag van jullie hoe je het leven van je hond zo aangenaam mogelijk maakt. Zo kunnen we van elkaar leren en met elkaar zorgen voor een beter dierenwelzijn. 

Als we het over dierenwelzijn hebben dan kun je de basis omschrijven met "de 5 vrijheden van Brambell". Deze zijn als volgt:

  • dieren zijn vrij van honger en dorst
  • dieren zijn vrij van ongemak
  • dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte
  • dieren zijn vrij van angst en stress
  • dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen

Logischerwijs is dierenwelzijn niet perfect als enkel aan de vijf vrijheden is voldaan. Een hond die voer en water heeft gehad kan wel vrij zijn van honger en dorst, maar dat wil nog niet zeggen het dier goed en gezond gevoed is. Daarom wordt als definitie van dierenwelzijn ook wel aangehouden: Een dier verkeert in een staat van welzijn wanneer het in staat is zich actief aan zijn levensomstandigheden aan te passen en daarmee een toestand kan bereiken die het als positief ervaart.

Huisvesting

Roedeldier
Honden zijn echte roedeldieren. Ze zijn er niet voor gemaakt om alleen te zijn. Onze honden zijn goed in aanpassen en mensen tellen hierbij mee als roedel. Daarbij moet natuurlijk wel de kanttekening worden geplaatst dat die mensen er dan ook voldoende moeten zijn. Gezinsleden die overdag van huis zijn maken de hond automatisch alleen en vervolgens ook weer 's nachts als we met zijn allen lekker slapen. Voor de meeste honden is het geen probleem om even alleen thuis te zijn, maar dat aanpassingsvermogen verschilt per hond. Dat je hond niet blaft als je er niet bent wil niet zeggen dat hij er oké mee is. Stress door eenzaamheid kan zich, los van blaffen, ook op andere manieren uiten door bijvoorbeeld op 1 plek te gaan liggen of niet willen eten en drinken als er niemand is. Een camera om eens te zien wat de hond nu eigenlijk doet als we weg zijn is een fijn hulpmiddel om dit in de gaten te houden. Gaat het niet helemaal vlekkeloos? Neem dan tijdig contact op met een gedragsdeskundige om te voorkomen dat het escaleert. Wist u dat onze assistentes Simone en Susanne hondengedragsdeskundige zijn? Neem gerust met een van hen contact op als u ergens vragen over heeft. 

Een eigen plek
Als we een hond hebben moeten we er ook voor zorgen dat hij een veilige plek heeft waar hij zich thuis voelt. Een bench kan hierbij een handig hulpmiddel zijn, mits deze juist aan de hond wordt aangeleerd. Gebruik deze niet omdat je hond anders gaat slopen als je weg bent. Dan is jouw probleem wel opgelost, maar die van je hond nog niet. Die vindt het nog steeds vervelend zonder jou. Honden vinden het erg fijn om eens om te draaien of op een ander plekje te gaan liggen. Het kan dus helpen om op verschillende plekken een lekkere mand of kleed neer te leggen. De bank als ligplek mijden hoeft niet vanuit het welzijnsoogpunt van je hond. Het is een fabel dat de bank voor je hond een strategische plek zou zijn of je hond 'zich omhoog werkt'. Je hond vindt de bank gewoon net zo lekker liggen als jij, en wil graag even bij je liggen. Super gezellig dus juist! Zorg ervoor dat, als je hond zich terugtrekt op zijn eigen plek, hij hier ook echt rust heeft. Het is belangrijk om te vertellen, zeker aan kinderen en visite, deze rustplaats te respecteren. Zo voorkom je conflicten. 

Buiten
Ook buiten kan een hond prima leven of verblijven. Zorg er hier eveneens voor dat je zelf voldoende aanwezig bent of dat je hond een maatje heeft. Meer ruimte zorgt er niet voor dat er minder sociaal contact nodig is. Zorg daarnaast voor voldoende schuilplekken tegen warmte en kou. Daarbij verdient het de aandacht om het erf of de plek waar de hond verblijft goed af te zetten. Zo voorkom je dat de hond wegloopt maar kan hij wel vrij rondlopen. 

Ontwerp zonder titel 1

Preventieve zorg

Voorkomen
Om ziektes en ongemakken te voorkomen is preventieve zorg erg belangrijk. Preventieve zorg is een heel breed begrip en zorgt er op allerlei fronten voor dat uw dier zo gezond mogelijk is en blijft, en dat willen we natuurlijk allemaal. Honden zijn soms meesters in het verbergen van hun problemen, daarom is het extra belangrijk aandacht te besteden aan subtiele signalen. Hieronder bespreken we een aantal onderwerpen die vallen onder preventieve zorg.

Dierenarts
Door jaarlijks uw hond (op maat) te laten vaccineren is hij of zij beschermd tegen verschillende ziektes. Tijdens de vaccinatie bespreken wij ook altijd of er nog andere dingen spelen of opvallen aan uw hond. We onderzoeken hem uitgebreid en zullen punten van aandacht met u bespreken. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het gebit van uw hond extra zorg nodig heeft of dat uw hond misschien toch wat stijver is dan normaal. Samen met u maken we dan een plan om ervoor te zorgen dat deze punten van aandacht geen problemen worden. Een plan wat er voor zorgt dat u zo lang mogelijk van uw hond kan genieten.

Parasieten voorkomen
Het voorkomen van parasieten is een belangrijk onderwerp in preventieve zorg. Naast dat de beestjes vervelend zijn voor uw hond kunnen ze ook ziektes met zich meebrengen. Behandel daarom regelmatig uw hond voor vlooien en teken (het interval is afhankelijk van het product). Gaat uw hond mee op vakantie? Check dan tegen welke parasieten uw hond beschermd moet worden en met welk middel dit het beste kan. Zo is rond het middellandse zeegebied belangrijk om te beschermen voor Leishmania en hartworm. Wij denken hierover graag met u mee.

Fysiotherapeut / osteopaat
U als eigenaar kent uw hond het beste. Heeft u het idee dat hij niet helemaal lekker in zijn vel zit of wellicht toch een beetje stijfjes beweegt? Vertrouw dan op uw onderbuik gevoel en laat uw dier goed nakijken door de dierenarts. Ook kan het zijn dat we bij het onderzoeken van uw hond signalen vinden die wijzen op fysiek ongemak. Wij werken voor het optimaal begeleiden en behandelen van bewegingsproblemen graag samen met dierenfysiotherapeuten en osteopaten. Andersom zal een goede dierenfysiotherapeut zelf geen diagnose stellen, maar een hond met klachten eerst langs de dierenarts sturen. Deze professionals weten alles van het bewegingsapparaat van uw hond en kunnen u, in samenspraak met de dierenarts, helpen uw hond fijner te laten bewegen. Veelal krijgt u ook huiswerk mee om zelf mee aan de slag te gaan. 

Training 
Training is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij preventieve zorg. Dit kan u echter helpen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Als uw hond losloopt of per ongeluk ontsnapt is, dan is het heel fijn als hij weer komt als u roept. Ook is het heel fijn als uw hond netjes blijft wachten als de autodeur open gaat zodat u hem rustig aan kunt lijnen. Maar onder training valt ook een stukje dierenartstraining. Leer uw dier op een leuke manier dat aanraking over het hele lichaam zonder problemen kan. Gaat dit goed? Dan is het volgende doel in het leerproces dat ook aanraking door vreemde mensen probleemloos kan. Denk daarbij ook aan het laten wennen aan handelingen zoals ogen druppelen en oren zalven. Door deze situaties te simuleren leert u de hond dit rustig te ondergaan. Ook kan het verstandig zijn uw hond aan te leren een muilkorf of snuitje te dragen. In sommige situaties is dit voor de veiligheid bij de dierenarts belangrijk. Het is voor uw hond fijner als hij deze al gewend is. 

Voeding

Vers vlees of brokken
Een eindeloos lijkende discussie; is het nu beter om vers vlees te voeren of om brokken te geven? Het antwoord is niet zo simpel. Dit hangt namelijk af van uw eigen wensen en waar uw hond het goed op doet. Vindt u het een gedoe om veel vriesruimte op te geven en op tijd weer te moeten ontdooien? Dan zijn brokken wellicht een betere keuze. Met vers vlees is het aan te raden om vaker te ontwormen en is het belangrijk dat u er op let dat de voeding die wordt gegeven niet te eenzijdig is. Met brokken wil het ook niet zeggen dat als de ene hond het er goed op doet, dit voor de andere hond ook werkt. Kortom het kan even zoeken zijn om iets te vinden wat bij u en uw hond past. Wilt u overleggen over een voer of weten of uw hond voldoende voedingsstoffen binnen krijgt? Neem dan contact met ons op. Wij hebben collega's die u alles over voer kunnen vertellen én we hebben een programma dat helpt een passend dieet voor uw hond te berekenen. Hiervoor maakt het niet uit welke voeding uw hond krijgt! 

Voedselverrijking
Voeding kan goed gebruikt worden om uw hond extra uitdaging te geven. Dit is altijd leuk voor uw hond, maar zeker met hitte of herstel van operatie of ziekte geeft het uw hond toch  uitdaging zonder al te grote inspanning. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voer bijvoorbeeld eens niet uit zijn bak, maar strooi het voer in de tuin en laat uw hond het zoeken. Dit kan op alle soorten ondergrond. Ook zijn er verschillende speeltjes te koop of makkelijk zelf te maken. Voor meer ideeën over hersenwerk klik hier.

Soorteigen gedrag

Neus gebruiken
Honden zijn echte speurneuzen. Alle honden kunnen speuren, groot of klein maakt niet uit. Speuren met je hond kan helpen om je hond lekker te ontspannen en honden worden er gelukkig van! Ook thuis kan je allerlei zoekspelletjes doen. Meer hierover lees je hier.

Interactie en samenzijn
Zoals u onder het kopje huisvesting al heeft kunnen lezen zijn honden echte groepsdieren. Ze vinden het heerlijk om bij hun huisgenootjes te zijn. Dit kan in de vorm van een bekende hond als huisgenoot maar ook de mens kan hier een belangrijke rol spelen. Lekker samen even een spel doen of lekker naast de baas slapen. Dat honden het altijd leuk vinden om met andere honden te spelen is een fabeltje, vaak vinden ze dit alleen leuk met bekende honden. Wij nodigen immers ook niet iedereen uit de op de koffie. 

Beweging
Honden hebben beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen en buiten even lekker te kunnen struinen. Samen wandelingen maken is hier perfect voor, samen genieten. Er zijn echter nog veel meer dingen die je samen met je hond kan doen om aan zijn bewegingsbehoefte te voorzien. Denk aan canicross, steppen of skeeleren. Let wel op dat je ook niet teveel met je hond beweegt. Voldoende rust in een dag is ook belangrijk.


Geschreven door Susanne Teeuw