Als je katten hebt dan heb je het beste met ze voor. Maar wat is nu eigenlijk het beste voor een kat? Wat is dierenwelzijn en zijn hier handvatten voor? Binnen onze praktijk is dierenwelzijn ontzetten belangrijk. We delen daarom veel en graag onze kennis over dit onderwerp, maar we horen net zo graag van jullie hoe je het leven van je kat zo aangenaam mogelijk maakt. Zo kunnen we van elkaar leren en met elkaar zorgen voor een beter dierenwelzijn.
Als we het over dierenwelzijn hebben dan kun je de basis omschrijven met "de 5 vrijheden van Brambell". Deze zijn als volgt:
Logischerwijs is dierenwelzijn niet perfect als enkel aan de vijf vrijheden is voldaan. Een kat die voer en water heeft gehad kan wel vrij zijn van honger en dorst, maar dat wil nog niet zeggen het dier goed en gezond gevoed is. Daarom wordt als definitie van dierenwelzijn ook wel aangehouden: Een dier verkeert in een staat van welzijn wanneer het in staat is zich actief aan zijn levensomstandigheden aan te passen en daarmee een toestand kan bereiken die het als positief ervaart.
Hoogte
Katten houden van hoogte! Lekker klimmen en klauteren en een goed uitkijkpunt. Maak hier gebruik van in huis en geef ze voldoende gelegenheid om de hoogte in te gaan. Een hoge krabpaal kan hiervoor dienen maar als een trappetje plankjes aan de muur werkt ook heel goed, en er zijn zelfs speciale wand krabpalen te krijgen. De mogelijkheden om een kattenparadijs te creëren zijn eindeloos! Doe vooral eens online inspiratie op! Goede klimpalen zijn stevig, hoog genoeg en staan op de juiste plek. Denk hierbij aan van beneden naar boven en in de breedte, bij slaapplekken en langs drukke looppaden.
Kattenbak
Katten zijn dieren die houden van schoon. Ze poetsen niet alleen zichzelf heel graag maar hebben ook graag een schone omgeving, zo ook de kattenbak. Heeft er al een andere kat in gepoept? Bah! Zorg er daarom voor dat er één kattenbak meer is dan het aantal katten. Heeft u 2 katten? Zorg dan voor 3 bakken. Gebruik een vulling zonder parfum, schep dagelijks de vieze plekken eruit en maak 1x in de week helemaal schoon. De locatie in huis maakt ook uit. Zet de kattenbak op een rustige en donkere plek, minimaal een meter bij eten en drinken vandaan. Wij zouden een wc aan de eettafel of naast het aanrecht ook niet zo fijn vinden. Zorg ervoor dat de hele kat ruim in de bak past en ook nog kan draaien, ze hebben graag de ruimte. Ook kan het per kat wisselen of ze wel of geen kap willen. Over het algemeen hebben alle katten liever geen klep.
Eigen plekje
Het is belangrijk dat een kat zich terug kan trekken op een plek waar hij zich veilig voelt en lekker kan liggen. De eerder besproken hoogte kan hierbij helpen. Zorg ervoor dat er op verschillende bereikbare plekken lekkere mandjes liggen waar de kat in kan slapen. De plekken zijn het liefst hoog en een beetje afgezonderd, zodat ze in alle rust kunnen genieten van hun schoonheidsslaapje.
Territorium en leefgebied
Territorium is het gebied wat actief verdedigd wordt tegen vreemden. Hoe dichterbij het hart van het territorium, hoe agressiever de kat zal zijn (honden juist aan de rand). Is over het algemeen kleiner dan het leefgebied en zullen hier veel slapen en eten. Katers hebben een groter territorium dan poezen.
Leefgebied is het gebied wat wordt gebruikt voor activiteiten als jagen en verkennen. Grootte van het leefgebied hangt af van:
- Voedselaanbod: Gevoerde katten: 0.1-0.8 hectare & wilde katten: 270-420 hectare!
- Geslacht
- Leefgebied van katers is gemiddeld 3.5x (3 tot 10x) groter dan van poezen
- Poezendichtheid
- Katers delen vaker leefgebied als er krolse poezen in de buurt zijn.
Voorkomen
Om ziektes en ongemakken te voorkomen is preventieve zorg erg belangrijk. Preventieve zorg is een heel breed begrip en zorgt er op allerlei fronten voor dat uw dier zo gezond mogelijk is en blijft, en dat willen we natuurlijk allemaal. Katten zijn meesters in het verbergen van hun problemen, daarom is het extra belangrijk aandacht te besteden aan subtiele signalen. Hieronder bespreken we een aantal onderwerpen die vallen onder preventieve zorg.
Dierenarts
Door jaarlijks uw kat (op maat) te laten vaccineren is hij of zij beschermd tegen verschillende ziektes. Tijdens de vaccinatie bespreken wij ook altijd of er nog andere dingen spelen of opvallen aan uw kat. We onderzoeken hem uitgebreid en zullen punten van aandacht met u bespreken. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het gebit van uw kat extra zorg nodig heeft of dat hij toch wat minder makkelijk op de bank springt dan anders. Samen met u maken we dan een plan om ervoor te zorgen dat deze punten van aandacht geen problemen worden. Een plan wat er voor zorgt dat u zo lang mogelijk van uw kat kan genieten.
Parasieten voorkomen
Het voorkomen van parasieten is een belangrijk onderwerp in preventieve zorg. Naast dat de beestjes vervelend zijn voor uw kat kunnen ze ook ziektes met zich meebrengen. Behandel daarom regelmatig uw kat voor vlooien en teken (het interval is afhankelijk van het product).
Brokken en natvoer
Voeding van katten bestaat vaak uit brokjes al dan niet aangevuld met natvoer. Alle voeding voor katten waar volledige diervoeding op staat is goed genoeg om aan uw kat te geven, maar er zijn uiteraard wel kwaliteitsverschillen. Al met al is het belangrijk een voeding te geven waar uw kat het goed op doet. Dit wil zeggen dat hij in goede conditie is, de vacht mooi glanzend en aangesloten en de ontlasting goed van vorm.
Voedselverrijking
Brokjes kunnen goed ingezet worden om uw kat van uitdaging te voorzien. Er zijn speciale voedseltorens verkrijgbaar waar ze moeten werken voor hun brokjes en ook voerballetjes kunnen uitkomst bieden. Het is een leuke uitdaging en motivatie voor uw kat om op deze manier zijn eten te krijgen. Ze worden mentaal uitgedaagd en zijn ook nog eens in beweging. Een win-win situatie!
Al deze gedragingen zijn echt behoeften van een kat. Je kunt deze niet afleren, een kat heeft dit nodig. We kunnen we in sommige gevallen verrijkingen bieden.
Klimmen en krabben
Zie hiervoor ook het kopje huisvesting. Katten hebben plekken nodig om hun nagels te verzorgen en daarnaast te klimmen en te klauteren.
Jagen en verkennen
Jagen staat los van het hebben van een hongergevoel. Dit verklaart ook waarom katten de ene keer wel prooi eten en de andere keer niet. Omdat steeds meer katten binnengehouden worden kan dit problemen geven als deze behoeften niet voldaan worden: de kat raakt gefrustreerd of raakt verveeld door gebrek aan prikkels. Spelen met een hengel kan hierbij helpen. Zo wordt het jaaggedrag uitgelokt.
Territorium innemen, afstand houden en terug trekken
Het is natuurlijk gedrag van een kat om een territorium te hebben (zie kopje huisvesting). In dit territorium is het ook belangrijk dat er plekken zijn waar ze zich terug kunnen trekken. Afstand nemen lijkt hetzelfde, maar is het niet helemaal. Afstand nemen kan ook van toepassing zijn bij het passeren van smalle stukken. Een cat highway kan hierbij helpen. Zo kunnen ze datzelfde stuk ook in de hoogte overbruggen.
Soms ontstaat er een ongewenste situatie. Dit kan zijn dat uw katten het niet met elkaar kunnen vinden, uw kat agressie inzet of wellicht verveeld is omdat een buitensituatie niet veilig is. Heeft u een vraag over het gedrag van uw kat? Neem dan contact met ons op. We kijken graag samen met u naar de beste oplossing en kunnen u zo nodig doorverwijzen naar een kattengedragsdeskundige.