Nu het winter seizoen is begonnen lopen we regelmatig tegen een aantal problemen aan, zo zien we veel hoestende paarden. Dit kan natuurlijk een zeer grote verscheidenheid aan oorzaken hebben maar er zijn drie hoofd redenen waardoor we dit in de winter vaker tegenkomen.
Allereerst de geprikkelde luchtwegen. Omdat paarden van nature de hele dag buiten in de frisse lucht staan en ook nog eens zo'n 18uur met hun neus naar beneden staan hebben de luchtwegen van een paard niet een heel groot opschonend vermogen. De zwaartekracht doet immers het meest! Doordat paarden in de winter meer op stal komen te staan worden de luchtwegen al meer geconfronteerd met prikkels zoals stof en ammoniak. Verder staan ze ook meer met hun hoofd omhoog omdat ze niet aan het grazen zijn en omdat een paard ten allen tijde andere paarden wil zien en dat niet gaat op stal met je hoofd naar beneden.
Verder hebben we meer moeite de weerstand van een paard op peil te houden gedurende de winter. Tijdens het verharen maken veel paarden van nature een dipje in de weerstand door. Verder zijn er een aantal andere factoren zoals het minder aantal zonuren en bepaalde vitaminen, mineralen en sporenelementen die paarden beter uit vers gras halen en onvoldoende uit brok en ruwvoer op stal. Hierdoor kan de weerstand afnemen en krijgen ziektekiemen meer kans om voor luchtweg problemen te zorgen.
En als laatst is de 'infectiedruk' zoals we dat noemen een stuk hoger, simpelweg omdat er meer dieren op een kleiner oppervlak staan. Ze hebben meer neus-neus contact en op grotere bedrijven komen paarden ook meer in contact met nieuwe paarden die kiemen kunnen dragen waar ze nog niet bekend mee waren en dus geen weerstand tegen op hebben gebouwd.
Tips om hoest en luchtwegproblemen te voorkomen:
"Zonder voeten geen paard", een veelgedane uitspraak en niks is minder waar want een paard kan echt niet zonder. Een paard is ook erg in zijn welzijn aangetast wanneer er iets mis is met zijn hoeven. Een probleem die we veel zien is rotstraal, zoals bij veel problemen hebben we een factor 'van binnenuit' en 'van buitenaf'. Van binnenuit komen we weer terug bij de weerstand van je paard, als een paard verminderde weerstand heeft en/of onvoldoende juiste voedingsstoffen binnen krijgt om gezonde hoeven te groeien kunnen problemen ontstaan. Maar ook de vorm van de hoef is van invloed, zo zien we meer problemen bij smalle voeten dan bij ruime, brede. De grote boosdoeners komen van buitenaf; vuil, urine, mest, omgevingsbacteriën en -schimmels die lange tijd in de hoef blijven zitten, kunnen zorgen voor een weke, ontstoken straal: rotstraal. In sommige gevallen kan rotstraal overgaan in een nog ernstiger aandoening: straalkanker. Het is dan ook belangrijk om in de winter extra aandacht te besteden aan hoefverzorging en hoefgezondheid. De aanpak of het voorkomen van rotstraal bestaat uit drie pijlers: goede voeding, regelmatige controle bij een kundige hoefsmid en hoefverzorging- en hygiëne.
Paarden met zomereczeem zijn er lekker vanaf maar een andere groep begint er in de winter mee: jeuk! Paarden jeuken om veel verschillende redenen, er kan een infectieuze oorzaak zijn maar dat is bij veel paarden helemaal niet het geval. Wat in de winter vaak gebeurt, is dat paarden zweten tijdens arbeid of zelfs onder hun deken. Omdat we paarden veel minder vaak douchen of laten rollen zonder deken blijft het zweet op de huid en in de vacht zitten wat gaat jeuken. Het reguleren van de vachtgroei staat bij paarden hoofdzakelijk onder invloed van de daglengte. Vanaf 21 december worden de dagen alweer langer en zodra daar echt wat van te merken is zullen de eerste paarden al beginnen met verharen. Om van die loszittende haren af te komen zal een paard gaan jeuken.
Maar laten we vooral onze eigen rol niet vergeten. We gebruiken voor onze paarden veel verschillende shampoos en glansmiddelen maar ook wasmiddelen en kleurstoffen voor dekjes en dekens kan niet elk paard tegen. Als je paard in de winter jeukt, maak hem dan eerst eens goed schoon en probeer vervolgens alle chemicaliën op zijn lichaam te vermijden.
Let op, sommige paarden zijn met een dikke
vacht extra gevoelig voor mijt- of luizeninfecties.