”Mijn kat komt nooit buiten, dus het is niet nodig.”


Juist wel! Want áls een binnenkat een keer ontsnapt, kent hij zijn omgeving niet en is hij niet vertrouwd met verkeer. Grote kans dus dat hij de weg naar huis niet terugvindt, of een ongeluk krijgt. Juist dan is het prettig als uw dier gechipt is en u niet in het ongewisse achterblijft. Ook voor katten die wel buiten komen en de buurt kennen raden we aan om te chippen. Mochten ze een ongeluk krijgen of gevonden worden bent u als eigenaar snel te achterhalen. Zo kunt u zo snel moglijk worden herenigd met uw kat.

Chippen is voor katten dus niet verpicht, het wordt echter wel ten zeerste aangeraden. Het kan altijd voorkomen dat per ongeluk weg glipt of de weg kwijt raakt.

Met behulp van een chip - die ook wel transponder wordt genoemd- is een dier makkelijk te identificeren. Andere vormen van identificatie zijn bijvoorbeeld de tatoeage en oormerken. Het tatoeëren van katten in Nederland is niet meer toegestaan.

Hoe werkt het?
Met behulp van een chip - die ook wel transponder wordt genoemd- is een dier makkelijk te identificeren. Andere vormen van identificatie van dieren zijn bijvoorbeeld de tatoeage en oormerken. Het tatoeëren van honden en katten in Nederland is niet meer toegestaan en ook over oormerken bij vee en hobbydieren is veel discussie gaande. De verwachting is dat ook deze te zijner tijd zullen worden verdrongen door de chip.

Elektronische identificatie bestaat uit 3 onderdelen:
  1. de chip (transponder)

  2. een afleesapparaat (reader)

  3. koppeling tussen het nummer en de gegevens van het dier en zijn eigenaar in een databank (registratie)

De chip

lucifer transponderDe zogenoemde  ‘chip' is een buisje van onbreekbaar materiaal (BioTec) waarin de chip zich bevindt. Op de chip is het wereldwijd unieke nummer van het dier vastgelegd. De chip wordt door middel van een injectiepen geïmplanteerd. Dit is niet meer dan een "prikje", dat bovendien slechts eenmaal in het hele leven behoeft te worden toegediend. Na het inbrengen merkt het huisdier niet dat hij of zij een chip draagt.

Het afleesapparaat
Om een in een dier aangebrachte chip te kunnen aflezen is een speciaal afleesapparaat nodig. Zo'n afleesapparaat stuurt als het ware een berichtje naar de chip, die daardoor wordt geactiveerd en een antwoord terugstuurt. Dat antwoord bestaat uit een nummer dat op het afleesapparaat zichtbaar wordt.

Registratie
Het chipnummer hoort gekoppeld te worden aan de gegevens van het dier en zijn eigenaar. Deze koppeling oftewel ‘registratie' van de gegevens vindt bij ons plaats in de databank van de Back Home Club.

Indien registratie van het chipnummer heeft plaatsgevonden is het dier dus te koppelen aan zijn eigenaar en staat de identiteit van het dier onomstotelijk vast. Hier kunnen echter alleen chips geregistreerd worden van de back home club zelf. Andere chips kunnen bij verschillende andere databanken worden geregistreerd.