Chippen is voor katten nog niet verplicht, maar het wordt wel ten zeerste aangeraden. Het kan altijd voorkomen dat hij per ongeluk weg glipt of de weg kwijt raakt. Daarnaast is er een wet aangenomen die het chippen van katten verplicht. De verplichting zal dus niet lang meer op zich laten wachten.
Hoe werkt het?
Een chip ziet eruit als een kleine rijstkorrel en weegt minder dan 0.5 gram. Met behulp van een speciale injectienaald wordt de chip onder de huid van uw dier gebracht. De chip wordt tussen de schouderbladen of aan de linkerkant van de nek/het schouderblad ingebracht. Met behulp van een speciaal afleesapparaat (chipreader) kan de chip worden uitgelezen.
De chip
De zogenoemde ‘chip' is een buisje van onbreekbaar materiaal (BioTec) waarin de chip zich bevindt. Op de chip is het wereldwijd unieke nummer van het dier vastgelegd. De chip wordt door middel van een injectiepen geïmplanteerd. Dit is niet meer dan een "prikje", dat bovendien slechts eenmaal in het hele leven behoeft te worden toegediend. Na het inbrengen merkt het huisdier niet dat hij of zij een chip draagt.
Het afleesapparaat
Om een in een dier aangebrachte chip te kunnen aflezen is een speciaal afleesapparaat nodig. Zo'n afleesapparaat stuurt als het ware een berichtje naar de chip, die daardoor wordt geactiveerd en een antwoord terugstuurt. Dat antwoord bestaat uit een nummer dat op het afleesapparaat zichtbaar wordt. Elke dierenambulance en dierenartsenpraktijk heeft een chipreader en kan dus de chip uitlezen bij een gevonden dier.
Updaten
Wanneer u verhuist, een nieuw nummer krijgt of een dier van eigenaar wisselt, is het belangrijk om de registratiegegevens te updaten. Het updaten kan worden gedaan bij de databank waar uw dier geregistreerd is. Weet u niet waar uw dier geregistreerd is of wilt u checken of de gegevens nog kloppen? Op chipnummer.nl kunt u de gegevens controleren.