Vaccinatie konijn


Wie een hond of kat heeft, vindt het meestal heel vanzelfsprekend om elk jaar langs de dierenarts te gaan voor de jaarlijkse inenting. Maar wist u dat ook konijnen ingeënt kunnen worden? Veel konijnenbezitters weten nog niet dat hun konijn op die manier beschermd kan worden tegen 3 dodelijke virussen, namelijk myxomatose en RHD type 1 en RHD type 2. En daar willen we graag verandering in brengen!

Er zijn twee verschillende vaccinaties voor konijnen: myxo-RHD type 1 en RHD type 1 + 2 beide vaccinaties moeten in ieder geval elk jaar worden herhaald. Indien uw konijn naar een pension gaat of in aanraking komt met andere tamme/wilde konijnen dan is ons advies om de vaccinatie tegen RHD type 1+2 elk half jaar te herhalen.

Konijnen en RHD virus type 2

Het RHD virus (Rabbit Haemorraghic Disease virus) veroorzaakt bloedingsziekte, ook wel VHD (Viraal Hemorrhagisch Syndroom) genoemd. RHD type 2 wordt overgebracht door direct contact, via besmet materiaal zoals bodembedekking, hooi, hokken, geplukt gras, via vogels en door stekende insecten zoals vlooien en muggen. Het wordt uitgescheiden in urine en ontlasting. Het virus kan ook overleven op schoenen of kleding bij kamertemperatuur en is bestand tegen vorst.

Het virus heeft 3 tot 5 dagen de tijd nodig om te ontwikkelen in de omgeving of het lichaam. Er kan zich acute sterfte voordoen zonder enige voorafgaande symptomen. Mochten er wel ziekteverschijnselen worden waargenomen dan zijn zichtbare symptomen: koorts (meer dan 39,5 ˚C), benauwdheid en neusuitvloeiing. 

Er is een vaccin beschikbaar, én bij ons op voorraad, tegen het nieuwe RHD type 2 virus.

Ons advies is om uw konijn sowieso te vaccineren tegen de virussen myxomatose en RHD type 1 en 2.

konijn vaccinatie myxomatose RHD type 1 RHD type 2 dierenkliniek benschop Oudewater

Myxomatose

Deze ziekte wordt overgebracht door stekende insecten, en kan dus ook bij binnenkonijnen voorkomen, of dieren die nooit met andere konijnen in aanraking komen. Een besmet konijn wordt sloom, krijgt dikke ontstoken ogen en zwellingen rond bek, anus en oren. De ziekte verloopt langzaam en pijnlijk, meestal met de dood tot gevolg.RHD type 1

RHD is een afkorting voor Rabbit Haemorrhagic Disease, oftewel bloedingsziekte veroorzaakt door een virus. RHD type 1 virus wordt overgebracht via contact tussen konijnen, maar ook via restjes ontlasting van zieke dieren, die via groenvoer, schoeisel en kleding meegevoerd kunnen worden. De ziekte veroorzaakt inwendige bloedingen en leidt meestal heel snel tot de dood. Soms zelfs zó snel, dat er geen symptomen zijn en het konijn zomaar dood gevonden wordt. Er zijn momenteel twee dodelijke stammen: RHD-1 en 2. Voor beiden is een vaccinatie beschikbaar.

Jaarlijks vaccinerenbutton contact

Tegen beide ziektes bestaat helaas geen goede behandeling. Gelukkig zijn er wel vaccins beschikbaar om te voorkomen dat uw konijn deze ziektes oploopt. De kans dat ze myxomatose of VHD krijgen, wordt daarmee heel erg klein. Er zijn twee verschillende vaccinaties voor konijnen: myxo-RHD type 1 en RHD type 1 + 2 beide vaccinaties moeten in ieder geval elk jaar worden herhaald. Indien uw konijn naar een pension gaat of in aanraking komt met andere tamme/wilde konijnen dan is ons advies om de vaccinatie tegen RHD type 1+2 elk half jaar te herhalen.

Tijdens de enting wordt het konijn ook helemaal nagekeken, om te zien of hij of zij ook verder gezond is. De huid, het gebit, alles wordt grondig onderzocht.