Moet uw cavia of konijn binnenkort geopereerd worden of krijgt hij of zij een gebitsbehandeling? Dan is er een narcose nodig. Konijnen en cavia’s hebben een groter narcose risico dan bijvoorbeeld honden en katten. Het maagdarmkanaal van konijnen en cavia’s kan snel stil komen te liggen, o.a. na een narcose. En daarnaast kan de temperatuur snel dalen. Om dit te voorkomen let één van onze konijnen & cavia assistenten van begin tot eind goed op uw huisdier. In de volgende tabel ziet u het overlijdensrisico van een gezond dier tijdens de narcose.


Dierenkliniek Benschop Oudewater overlijden dieren narcose

Voorbereiding

Voorafgaand aan de narcose wordt uw dier door de dierenarts onderzocht. Zo worden o.a. het hart en de longen beluisterd en worden de temperatuur, de slijmvliezen en het gewicht gecontroleerd. Indien nodig worden er van tevoren aanvullende onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld als uw dier gezondheidsklachten heeft of een senior is. Met een urine- en/of bloedonderzoek kan de werking van verschillende organen worden gecontroleerd. Deze organen zijn nodig om de narcose goed te kunnen verwerken. Daarnaast kunnen we kijken of er geen andere ziekten spelen. Indien uw huisdier luchtwegklachten heeft, kan er bijvoorbeeld een röntgenfoto van de borstholte worden gemaakt.

Op de dag van de narcose wordt uw dier nogmaals nagekeken en krijgt het alvast één of meerdere  pijnstillers. Konijnen en cavia’s zijn erg gevoelig voor pijn en kunnen daardoor stoppen met eten; daarom zorgen we voor een optimale pijnstilling. Indien nodig wordt verdere medicatie toegediend zoals onderhuids vocht, maagdarmkanaal stimulerende medicijnen etc.

Niet nuchter

Cavia’s en konijnen hoeven niet nuchter te zijn! Deze dieren hebben een zeer gevoelig maagdarmkanaal en kunnen niet braken. Zij mogen blijven eten tot net voor de narcose.

Continue monitoring

Als uw dier slaapt, krijgen konijnen een buisje in de keel (larynxmasker); zo krijgt uw konijn altijd zuurstof en is het mogelijk om te beademen. Voor cavia’s bestaat dit (nog) niet; zij krijgen via een kapje zuurstof voor de neus. De cavia’s en konijnen liggen op een warmtematje, waardoor de lichaamstemperatuur goed op peil blijft. Daarna worden konijnen d.m.v. het larynxmasker aangesloten op een monitor; hierop is o.a. de ademhaling, hartslag, hoeveelheid zuurstof en narcose gas te zien. De konijnen & cavia-assistente houdt de narcose continu in de gaten en past het één en ander aan indien dat nodig is.

Nazorg

Na de narcose wordt uw dier goed in de gaten gehouden totdat hij of zij weer helemaal wakker is. Indien uw konijn of cavia niet zelf gaat eten, starten we met bijvoeren, om het maagdarmkanaal op gang te houden. Meestal kunnen ze dan tegen het einde van de middag weer lekker mee naar huis.

Door dit maatwerk hebben wij geen ‘standaard’ prijzen; het is echter geen probleem om vooraf een kostenschatting te maken, zodat u een idee krijgt van de kosten. Neemt u hiervoor gerust contact op met één van onze assistenten.