Waarom een hond geestelijk uitdagen?

Het is belangrijk dat uw hond naast voldoende beweging ook geestelijk genoeg wordt uitgedaagd. Honden kunnen soms lichamelijk uitgeput zijn maar geestelijk nog steeds verveeld zijn. Dit kan zich uiten door slopen, blaffen, piepen, graven en andere ongewenste gedragingen. Honden die steeds meer beweging krijgen om rustig te worden krijgen een steeds betere conditie en moeten dus steeds langer bewegen om moe te worden. Hersenwerk daarentegen is makkelijk te gebruiken en in veel verschillende niveaus te maken en verkrijgen. Daarnaast kan dit ook goed gebruikt worden op de warmere dagen als wandelen met de hond niet verstandig is.


Het hoeft niet duur te zijn.

Natuurlijk zijn er honderden verschillende soorten hersenwerkjes voor honden op internet te verkrijgen. Deze zijn leuk en mooi, maar vaak ook erg prijzig. Er zijn een hele hoop mogelijkheden om zelf dingen te maken / verzinnen om uw hond aan het denken te zetten. Hieronder vindt u een aantal (van de honderden) mogelijkheden om uw hond aan het denken te zetten.

Voeding

Voer wordt vaak gebruikt als motivatie / beloning, het is daarom belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid voeding van uw hond. Gebruik zijn dagelijkse portie voer, of haal hier iets vanaf als u ander voedsel gebruikt als motivatie. Doet u dit niet dan is de kans groot dat u hond zwaarder wordt en dat is nou net niet de bedoeling.

Niet alleen laten

Als u zelf dingen maakt die eventueel stuk kunnen worden gemaakt door de hond, laat ze er dan niet mee alleen. Het kan namelijk zo zijn dat de geur en smaak van het lekkers wel in uw kunstwerk is getrokken. Als de hond dan probeert om delen op te eten kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast kunnen honden gefrustreerd raken als er geen lekkers meer uitkomt, dit willen we natuurlijk voorkomen.

Brokjes verstoppen

Ook zonder enig hulpmiddel kunt u uw hond laten zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door brokjes in huis of in de tuin te verstoppen. Het is wel belangrijk om makkelijk te beginnen en het steeds iets moeilijker te maken. Het werkt het beste als de hond niet ziet waar u de brokjes neerlegt. Doe daarom, als het kan, de hond even in de tuin of in de gang. Leg dan de brokjes neer. Eerst legt u ze in het zicht en naarmate de hond er beter in wordt kunt u de brokjes steeds beter gaan verstoppen. Dit geeft gegarandeerd uitdaging voor de hond!

Brokjes in een doos

Dit is erg makkelijk om zelf te maken en kan ook in moeilijkheid worden aangepast, u kunt namelijk zelf bepalen hoeveel en hoe groot de gaten zijn die u maakt. Pak een doos en een mesje of schaar. Maak nu een aantal openingen in de doos, doe de brokjes erin en klaar is Kees! De doos overleeft het avontuur vaak niet. Let er daarom op dat de hond geen stukjes karton op eet en blijf altijd in de buurt.

Kong

De kong heeft een conische vorm en is hol van binnen. Door de kong met lekkers te vullen is de hond even bezig om alles op te peuzelen en moet hij daarnaast nadenken over hoe hij de lekkernijnen er er beste uit kan halen.  Er zijn verschillende producten op de markt gebracht om te gebruiken in de kong. Er zijn echter ook verschillende mogelijkheden om zelf de kong te vullen. Denk hierbij aan: ei erin en dan in de magnetron, yoghurt en dan invriezen, pathe en nog veel meer andere dingen. Er zijn online veel recepten te vinden.

Voedings pyramide

Dit is een plastic kong die aan de onderkant is verzwaard, aan de bovenkant zit 1 gat. Doordat de onderkant verzwaard is blijft de kong automatisch rechtop staan. De hond moet door middel van zijn neus of poten de kong zo rollen dat de brokjes eruit vallen. Als de hond er niet meer tegenaan duwt dan gaat de kong weer overeind staan en komen er geen brokjes meer uit. Deze kong is uitermate geschikt om het dageljikse voer van uw hond in te geven.

Snuffelkleed

Een (fleece) kleed wordt als onderstuk gebruikt. Hierop kunt u door middel van garen verschillende dingen op vast maken. Denk hierbij aan washandjes, babyslofjes, strookjes stof enz. In en onder deze attributen kunnen dan brokjes worden verstopt.

Snuffelmat

Een snuffelmat is eenvoudig te maken. Neem een verfrekje of een deurmat met gaten en knip een fleecekleed in stroken. Deze stroken knoopt u aan het rekje of de deurmat en u heeft een snuffelmat. Verstop de brokjes ertussen en uw hond kan heerlijk snuffelen. Heeft u gras in de achertuin? Dit kan ook perfect dienen als snuffelmat. Strooi een hand brokjes uit en de hond kan heerlijk snuffelen!

Enthousiast geworden?

Dit zijn maar een aantal van de mogelijkheden die er zijn. Kijk eens online naar alle mogelijkheden of vraag vrienden en kennissen naar ideeën. Haal alle spullen in huis en ga lekker aan de slag. Uw hond zal u dankbaar zijn!